Uničuje možgane in je "gorivo" za raka: po 40. letu se izogibajte tej hrani

26. 9. 2023
Deli
Uničuje možgane in je "gorivo" za raka: po 40. letu se izogibajte tej hrani (foto: Profimedia)
Profimedia

Staranje je neizbežen del življenja, vseeno pa lahko z ustreznim življenjskim slogom poskrbimo, da tudi v poznejših letih ostajamo vitalni.

Med drugim je pomembno tudi, da si zagotavljamo ustrezno prehrano. Če že od 40. leta dalje svojemu telesu priskrbimo pomembna hranila, obstaja večja verjetnost, da bomo tudi v poznejših letih bolj zdravi in vitalni.

Tudi ruska nutricionistka Zuhra Pavlova za portal citymagazine.rs pojasnjuje, da je po 40. letu še posebej pomembno, da poskrbimo za zdravo prehrano.

"Dobro je redno uživati grah, fižol, lečo, čičeriko, polnovredna žita in mlečne izdelke. Na jedilnik je priporočljivo pogosto vključevati tudi morske ribe, gobe, grenivke zeleno listnato zelenjavo, ajdo, orehe, brokoli, kurkumo in kumino," svetuje.

Obenem poudarja, da je zelo pomemben tudi zadosten vnos tekočine: dnevno moramo torej popiti dovolj vode, strokovnjakinja pa priporoča tudi zeliščne čaje.

Česa ne bi smeli jesti po 40. letu?

Nutricionistka opozarja, da se je dobro izogibati hitri hrani, pretirano predelanim živilom ter ocvrti hrani - zlasti mastno meso lahko pripomore k težavam z jetri, ožiljem in sklepi.

Obenem pa priporoča tudi omejitev vnosa sladkorja.

"Sladkor pospešuje staranje možganov in je odlično 'gorivo' za maligne celice. Poškoduje lahko vezivno tkivo, kar vodi v staranje kože, žil in notranjih organov. Dobro je močno omejiti sladke pijače in pecivo, poskusite pa zmanjšati tudi uživanje belega kruha, testenin in kosmičev," svetuje strokovnjakinja.

To ne pomeni, da morate omenjena živila povsem črtati iz vaše prehrane, vseeno pa je priporočljivo, da jih omejite in nadomestite z bolj hranljivimi živili.

Vir: n1info.hr

Bonus video: Kakšen odnos do hrane imamo Slovenci?

Pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Dajana Smolnik.