Katerim živilom se je priporočljivo izogibati, če vam primanjkuje železa?
Pomanjkanje železa je vse bolj pogosta težava, ki se pojavlja pri posameznikih, ne glede na starost ali spol.
Do pomanjkanja velikokrat pride zato, ker ne uživate živil, ki so dovolj bogate z železom. Drug razlog pa je lahko neustrezna absorpcija - morda vaše telo ne absorbira tako dobro železa, kakor bi moralo.
Preverite, kateri so znaki, da vam primanjkuje železa >
K slabši absorpciji prispevajo tudi določena živila, ki se jim je dobro izogibati, v kolikor vam primanjkuje železa.
Živila, ki se jim je dobro izogibati:
- Kava in pravi čaj;
- Mleko in mlečni izdelki;
- Živila, ki vsebujejo tanine (grozdje, koruza);
- Živila, ki vsebujejo fitate ali fitinsko kislino (rjavi riž, polnozrnati izdelki);
- Živila, ki vsebujejo oksalno kislino (arašidi, peteršilj, čokolada).
Preverite, katera živila so bogata z železom >
Kako povišati raven železa v krvi?
Seveda je priporočljivo uživanje živil, ki so bogata z železom, za dodatno, še boljšo absorpcijo pa si lahko pomagate z naslednjimi triki:
- Izogibajte se pitju pravega čaja ali kave med obroki;
- Izogibajte se uživanju hrane, bogate s kalcijem, skupaj s hrano, bogato z železom.
- Poleg živil, bogatih z železom, uživajte živila, bogata z vitaminom C (zraven obroka npr. lahko pripravite limonado).
- Kuhajte z litoželeznimi lonci.
- Živila kuhajte krajši čas.
V kolikor vam kljub ustrezni prehrani primanjkuje železa, je morda smiselno uživanje dodatkov. Pred uporabo pa se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom.
- Preberite tudi: Stavimo, da ste BROKOLI do sedaj pripravljali narobe!
Vir: medicalnewstoday.com
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del