Poleti prija gaspačo

22. 7. 2012
Deli
Poleti prija gaspačo

Beseda "gazpacho" izvira iz latinske besede "caspa" in pomeni ostanek. Gaspačo je osvežilna, hranljiva, presna in hladna španska juha, ki še posebej prija v poletnih mesecih. Poln okus dobi juha, ko je popolnoma ohlajena.

Potrebujete: 
  • 700 g paradižnika
  • 1 kumaro
  • 1 čebulo
  • 1 strok česna
  • 1 rdečo papriko
  • 1 avokado
  • olivno olje
  • limonin sok
  • sol, poper
  • nekaj kruha
Priprava:

V sekljalnik (ali blender) narežite paradižnik, ¾ kumare, ¾ paprike, čebulo, strok česna, limonin sok, žlico olivnega olja, ščepec soli in popra. Vse skupaj zmešate, tako da dobite gosto hladno juho (če je pregosta, dodajte vodo).

Preostanek kumare in paprike narežite na kocke, dodajte juhi in samo premešajte s kuhalnico (dodate lahko še malo na koščke narezanega paradižnika).

Juho postrezite z rezino kruha ali kruhovimi kockami (kruh popecite v opekaču in ga narežite na drobne kockice) in na kocke narezanim avokadom.

Še nasvet: juha je še boljša, če nekaj časa stoji v hladilniku, saj se tako različni okusi dodobra prepojijo med seboj. Prav tako boste juhi izboljšali okus, če boste uporabili popolnoma zrel paradižnik, poleg tega pa vsebovala tudi več antioksidantov.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek