Sladek, hranljiv, dober in zdrav obrok

7. 2. 2011
Deli
Sladek, hranljiv, dober in zdrav obrok (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Najpogostejše vprašanje, ki mi ga postavijo, je, ali obstaja obrok, ki bi bil sladek, hranljiv, dober in zdrav – vse v enem. Smoothie, je odgovor, ki se ponuja kot na dlani. Pri sadnih napitkih ne morete zgrešiti, radi jih imajo vsi, otroci in odrasli, tudi med okusi lahko izbirate v neskončnost, vpliv na zdravje pa je neprecenljiv. Kaj je pri njih tako dobrega?

Odločite se lahko med različnimi smoothieji, samo s sadjem, z jogurtom ali kefirjem ali s skuto. Predvsem priporočam samo sadne, saj se sadje prebavlja drugače in predvsem krajši čas kot mlečni izdelki. Vendar pa boste tudi z mešanimi smoothieji naredili nekaj dobrega za vaše telo.

Kaj lahko daste v smoothie?

Začnimo z glavno sestavino, ki je sadje. V zimskih dneh je lahko osnova vedno pomaranča, ki daje svež kislo-sladek okus, ki se ujema skoraj z vsakim drugim sadežem. Sama imam rada sladek okus hrane in v sadne napitke pogosto dodam banano. Ni se treba bati, da bi se zaradi banan redili.

Poleg kalija, ki ga telo nujno potrebuje za uravnavanje celičnega pritiska, vsebuje tudi vlaknine in vitamin B6. 100 g banane, to je ena manjša banana, ima okoli 70 kcal, kar ni veliko. Glede na svoj okus pa lahko dodate še jabolka, hruške, mandarine …

Pozimi imamo malo manjšo izbiro sadja, in če se naveličate jabolk in banan, si lahko pomagate tudi z zamrznjenimi sadeži. Pogosto so ti odlične kakovosti, tudi boljše od svežega sadja. Dodamo lahko maline, borovnice, jagode, kar nam srce poželi. Dobrega okusa so tudi 'tropik smoothieji', ki jih naredimo iz ananasa, kivija in banan …

Druga sestavina sadnega napitka je lahko mleko. Pomembno je, da jih ne delate s homogeniziranim mlekom (katero mleko uporabljate, preverite na embalaži). Najdite raje mlekomat in si natočite manjše količine mleka, če mislite, da v dveh dneh ne boste porabili celega litra.

Če kupujete mleko v trgovini, ne nasedajte trikom trgovcev in se največkrat odločite za polnomastno (3,2 %) nehomogenizirano mleko. Kalorije, ki jih dobite z maščobami v mleku, so zanemarljive. Za zanimivost naj povem, da 100 g kruha v povprečju vsebuje od tri do pet odstotkov maščob. Ste kdaj v trgovini zahtevali lahki kruh?

V smoothie lahko dodate jogurt ali kefir. Če vam je okus všeč, priporočam kefir, saj ima v primerjavi z jogurtom več dobrih učinkov na telo. Pri jogurtu je pomembno, da je iz nehomogeniziranega mleka. Kefir ima spet prednost, saj je v trgovinah lažje najti tak kefir kot jogurt.

Izogibajte se sadnim jogurtom, saj imajo na 100 g okoli 13 g sladkorja. Ali povedano drugače, z lončkom sadnega jogurta zaužijete okoli 4 velike žlice belega sladkorja.

Še vedno pa vam ostane skuta. Sadne napitke s skuto priporočam za kosilo, saj so, če dodamo veliko skute, polnovreden in kaloričen obrok. Domača ima pred kupljeno seveda prednost. Sicer pa ni posebnosti. K skuti po okusu najbolj prijajo sladki sadeži, kot so banana, maline, jagode in borovnice. Če želite prihraniti pri kalorijah, vam svetujem, da v skuto zmešate jagode, saj imajo zelo malo kalorij (na 100 g okoli 35 kcal).

Enostaven recept

Če ste se odločili smoothie jesti za kosilo, predlagam naslednje: v velik kozarec dajte 4 velike žlice skute, dodajte dve žlici mislijev, po možnosti takšnih, ki ste jih zmešali sami, in vse to prelite z gostim smoothiejem iz jagod in malin.

Takšen obrok ne bo imel velikega vpliva na vaš krvni sladkor, kar pomeni, da po kosilu ne boste utrujeni in da boste lahko svoje delo opravljali brez težav. Skuta vam bo zagotovila nekaj beljakovin, kosmiči in sadje pa nujno potrebne ogljikove hidrate, vitamine ter minerale.

Namig

Ker se prebava ogljikovih hidratov (sadje) začne v ustih, je bolje, če sadje žvečimo, kot če ga pijemo. Zato v smothieju pustite nekaj večjih koščkov sadja.

Mojca Cepuš, nutricionistka
Befit – vaš košček zdravja

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger