Ta 3 živila uničujejo vaše telo: bolje je, da jih izključite iz svojega jutranjega jedilnika

20. 12. 2025
Ta 3 živila uničujejo vaše telo: bolje je, da jih izključite iz svojega jutranjega jedilnika (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjaki svetujejo, da smo pozorni pri izbiri zajtrka, saj lahko nekatere običajne možnosti povečajo tveganje za resne bolezni, vključno z rakom.

Znane so tri vrste zajtrkov, ki se pogosto znajdejo na jedilniku, a se jim je bolje izogniti:

Predelano meso

Slanina in klobase so pogosto na mizi za zajtrk, vendar vsebujejo konzervanse, kot so nitrati in nitriti, ki lahko med kuhanjem tvorijo rakotvorne spojine. Zdrava alternativa so rastlinski proteini, na primer tofu ali fižol.

Predelano meso
Profimedia

Sladka žita in kosmiči

Čeprav so priročna in okusna, ta žita pogosto vsebujejo velike količine sladkorja in dodatkov, kar lahko poveča tveganje za debelost in raka. Boljša izbira so polnozrnata žita s sadjem, oreščki in semeni.

Sladka žita in kosmiči
Profimedia

Ocvrta hrana

Ocvrt krompirček in podobna hrana vsebujejo akrilamid, kemikalijo, ki nastane pri cvrtju pri visokih temperaturah in lahko poveča tveganje za raka. Zdrava alternativa je peka ali priprava hrane v cvrtniku na vroč zrak, skupaj s svežim sadjem ali zelenjavo.

Mesto na Hrvaškem so razglasili za novo zvezdo Jadrana
Ocvrti krompirček
profimedia

Z uvedbo teh sprememb v prehrani lahko prispevamo k boljšemu zdravju in zmanjšamo tveganje za bolezni.

Zdravnik razkriva stebre dolgoživosti: »Zdrava dieta ne obstaja«