Se vam je že zgodilo, da ste želeli pojésti žličko arašidovega masla, nato pa ste bili presenečeni? Zakaj je arašidovo maslo tako težko pogoltniti?
Arašidovo maslo je priljubljeno živilo, ki se lahko uporablja samostojno, odlično pa se obnese tudi v sladicah, smutijih in drugih dobrotah. Je odličen vir beljakovin, zdravih maščob ter vitaminov in mineralov. Morda pa ste že ugotovili, da ga je, sploh, če ga uživate samostojno, težko pogoltniti.
Ne spreglejte:
- 5 razlogov, zakaj v prehrano vključiti arašidovo maslo
- Fit po 50. letu: 5 namigov, kako se počutiti mlajši in živeti dlje
- Gastroenterolog razkriva 5 poceni zelišč, ki odpravljajo vnetja in pripomorejo k zdravju črevesja🖉
Zakaj je arašidovo maslo tako težko pogoltniti?
Morda ste že opazili, da arašidovo maslo v ustih postane gosto in lepljivo, zaradi česar ga je težko pogoltniti. Beljakovine v arašidovem maslu absorbirajo vodo in nabreknejo. Da bi to dokazali, lahko doma preprosto naredite eksperiment: žlici arašidovega masla primešajte žličko vode in opazujte, kako se tekstura živila spremeni.
Tudi v telesu se zgodi enako; arašidovo maslo absorbira vodo iz vaših ust in postane gostejše, zaradi česar ga je težje pogoltniti.
Da bi se izognili nevšečnostim, arašidovo maslo uživajte v manjših količinah hkrati, za lažje uživanje pa ga lahko vmešate tudi v druge jedi.
- Preberite si še: Dr. Teja Klančič: "Sladila res niso tako nedolžna zadeva"
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"