Ali pogosto uporabljate ingver v svoji prehrani? Pri pripravi se izognite tej napaki.
Če ne prej, se ingver v naših kuhinjah znajde ob prvem prehladu. Pogosto ga uporabimo za pripravo čaja, nekateri ga zmešajo z medom, drugi si privoščijo kar košček svežega. Vendar ponavadi ingver pred uporabo olupimo. Ne storite te napake – preverite, zakaj tega ni treba narediti.
Ingver preprosto narežite na rezine
Ingver je izjemno zdrav – deluje protibakterijsko, protivnetno, krepi imunski sistem in spodbuja krvni obtok. Je znan po tem, da vsebuje cel kup protiprehladnih snovi in krepilcev odpornosti, ker je bogat z antioksidanti, kot je ginerol, ki pomagajo ščititi pred okužbami.
Ingver izboljša tudi prebavo, lajša slabost, redno uživanje ingverja pa naj bi pomagalo pri zniževanju holesterola (kar je posledica njegove sposobnosti zaviranja absorpcije holesterola v jetrih) in krvnega tlaka (ker spodbuja širjenje krvnih žil, kar izboljša pretok). Deluje podobno kot zdravila za zniževanje krvnega tlaka, je pokazala raziskava.
Toda če želite zares izkusiti vse dobrodejne lastnosti tega gomolja, ga ne olupite. Pomembne in zdrave snovi so na površini – podobno kot pri jabolkih, v lupini najdemo največ hranil.
Ne bojte se toksinov
Ob slabosti ali proti prehladu se pogosto priporoča svež ingverjev čaj ali ingver z medom. Vse, kar potrebujete za pripravo čaja, je ingver, narezan na rezine, ki jih prelijete z vrelo vodo.
Pomembno: lupina mora ostati. Če se vam zdi nehigienično, lahko rjavo površino preprosto dobro zdrgnete s krtačko pod tekočo vodo. Če se želite prepričati, da v vašem ingverju res ni nobenih kemikalij ali ostankov gnojil, potem pri nakupu preprosto izberite gomolj z oznako orgnsko.
Ingver lahko vzgojite tudi sami. Preverite, kako!
Če se vam zdi neolupljen ingver grenak okus, lahko dodate malo medu in še vedno uživate v polnem učinku korenine.
Viri: eatingwell.com, Therapeutic health effects of ginger