Razvaja brbončice in hkrati pomaga krepiti odpornost: okusni zavitek s kislim zeljem, ki je kot nalašč za zimske dni

23. 11. 2024
Deli
Zavitki s kislim zeljem predstavljajo okusno jed, ki v hladnih dneh pomaga krepiti odpornost. (foto: Getty Images)
Getty Images

Hladnejši dnevi kar kličejo po okusni kulinariki, ki pogreje telo in hkrati pomaga okrepiti odpornost. 

Zavitki s kislim zeljem so lahko odlična ideja za okusen obrok, ki lahko pride v poštev za vso družino. Ta zanimiva jed je sicer kombinacija tradicije in preproste priprave, česar bodo veseli še zlasti tisti, ki radi okusno jedo brez tega, da bi jim bilo potrebno v kuhinji preživeti preveč časa.

Ne spreglejte:

Bogata in okusna jed, ki hkrati poskrbi za odpornost v zimskih dneh

Zavitki v kombinaciji s kislim zeljem so sestavljeni iz preprostih sestavin, ki zaokrožijo okusno domačo jed. Med osrednjimi sestavinami je kislo zelje, ki je zaradi svoje bogate vrednosti vlaknin in vitaminov, med katerimi izstopa vitamin C, odličen pomočnik, ki pomaga krepiti odpornost in ščititi celice pred oksidativnim stresom.

Na račun prebiotičnih sestavin, kislo zelje ugodno vpliva tudi na črevesno mikrobioto in zdravje prebave, kar je pomembno za dobro delovanje celotnega imunskega sistema.

Okusni zavitki s kislim zeljem (recept)

@zokas_kitchen Pie with sauerkraut #pie #sauerkraut #cooking #food #fyp #viral ♬ original sound - ZOKA'S KITCHEN
Vaš tihi junak proti oljnim madežem: skoraj gotovo ga imate v kuhinji

Sestavine:

  • 1 že pripravljeno listnato testo (lahko ga naredite tudi sami),
  • 150 g slanine,
  • 1 korenček,  
  • 1 srednje velika čebula,
  • 250 g narezanega kislega zelja,
  • 2 stroka česna,
  • žlico sesekljanega peteršilja,
  • sol,
  • poper,
  • olivno olje (za praženje sestavin),
  • rumenjak za premaz,
  • žlico kumine.

Priprava:

Nasekljajte slanino, korenček in čebulo ter jih prepražite na olju, dokler se ne zmehčajo. Sestavinam dodajte strt česen, peteršilj in kislo zelje. Nato začinite s soljo in poprom ter jed dušite na blagem ognju dokler odvečna tekočina ne izhlapi. Nadev za zavitek je pripravljen.

Nato pride v na vrsto listnato testo, ki ga odvijte iz papirja in po celi dolžini premažite z nadevom. Listnato testo zvijte kot rolado. Ko so zavitki zaviti, jih premažite s stepenimi rumenjakom, potresite s kumino ter pecite v pečici na predhodno ogreti pečici na 210 °C, približno 20 minut. Naj vam tekne! 

Vir: vecernji.hr