Ta živila, ki si jih radi privoščimo za zajtrk, v resnici povzročajo vnetja

9. 8. 2023
Deli
Ta živila, ki si jih radi privoščimo za zajtrk, v resnici povzročajo vnetja (foto: Profimedia)
Profimedia

Zajtrk lahko našemu telesu zagotovi energijo, vitamine, minerale in druga hranila, ki jih bomo potrebovali čez dan. A pomembno je, da vanj vključimo prava živila.

Do vnetij v telesu lahko pride iz najrazličnejših razlogov: okužbe, stres, pomanjkanje spanca, staranje, premalo gibanja. Pogosto pa vzrok tiči tudi v neustrezni prehrani.

Preverite, katera živila, ki jih pogosto vključimo v svoj zajtrk, v resnici lahko prispevajo k vnetjem.

Kosmiči

Preprosti ovseni kosmiči brez dodatkov so lahko odličen obrok; so bogat vir vlaknin, ki blagodejno vplivajo na prebavo in podaljšujejo občutek sitosti, obenem pa vsebujejo tudi druga hranila, ki so koristna za telo.

Po drugi strani pa lahko predelani kosmiči vsebujejo veliko nasičenih maščob in sladkorja, kar lahko poveča tveganje za vnetja v telesu.

Palačinke in vaflji

Si tudi vi za zajtrk najraje privoščite palačinke ali vaflje? Tudi ti živili vsebujeta veliko nasičenih maščob in sladkorja, k vnetnim procesom pa lahko prispeva še vsebnost bele moke. Najbolje je, da si maso za palačinke naredite sami, pri tem pa uporabite ustrezne, bolj zdrave zamenjave.

Mafini

Tudi mafini imajo podobno težavo, kakor palačinke; visoka vsebnost maščob, sladkorja in bele moke je lahko vzrok za vnetja. Občasno uživanje sicer ni sporno, a če si to živilo privoščite pogosto, lahko nastopijo težave. 

Rdeče meso

Imate raje slane zajtrke, pri katerih kraljujejo slanina, klobasa ali salama? Takšna živila vsebujejo veliko maščobe, soli in drugih snovi, ki pripomorejo k vnetnim procesom.

Obenem pa rdeče meso uvrščamo na seznam kancerogenih snovi, zaradi česar je še toliko pomembnejša zmernost pri uživanju.

Beli kruh

Košček belega kruha, maslo in marmelada - popoln zajtrk! A izdelki iz bele moke so povezani z večjim tveganjem za vnetne procese, zato je pri količini tega živila prav tako pomembna zmernost.

Če za zajtrk pogosto uživate kruh, raziščite alternative, kot so polnozrnat ali ajdov kruh.

Idealno je, če v zajtrk vključite polnozrnate izdelke, sadje, zelenjavo in beljakovinska živila. Uravnotežena kombinacija vam bo zagotovila vse, kar potrebujete za zdrav vstop v dan.