Če teh živil še ni na vašem jedilniku, jih čimprej vključite

6. 7. 2022
Deli
Če teh živil še ni na vašem jedilniku, jih čimprej vključite (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta z antioksidanti bogata živila vam lahko pomagajo v boju proti številnim boleznim.

Vključevanje živil bogatih z antioksidanti ni bilo še nikoli tako pomembno, saj je naš organizem vse bolj izpostavljen škodljivim vplivom oksidativnega stresa – onesnaženost zraka, tobačni dim, UV-sevanje, alkohol, ocvrta hrana … Tudi hiter način življenja pospešuje porast kroničnih zdravstvenih stanj. 

Dobra novica: nekaj zaščite lahko pridobimo tudi z zdravo prehrano. Uživanje hrane, bogate z antioksidanti, lahko celo upočasni proces staranja, kažejo nekatere raziskave. 

Kaj sploh so antioksidanti? 

Naše celice nenehno oblegajo toksične oblike kisika. Uničujoča oksidacijska moč pa povzroča vrsto škodljivih stanj v organizmu, med drugim:

  • sklerozo in mašenje žil, 
  • spreminja zdrave celice v rakave, 
  • pospešuje okvare sklepov, 
  • oksidanti tudi spreminjajo koristni holesterol v škodljivega itn. 

Snovi, ki naš organizem varujejo pred temi škodljivimi oksidanti, so antioksidanti – z njihovo pomočjo telo ohranja zdravo ravnotežje. 

Naravni antioksidanti v hrani so na primer: 

  • vitamin E
  • vitamin A,
  • vitamin C in 
  • karotenoidi. 

Pomembna skupina antioksidantov so tudi flavonoidi. Za delovanje antioksidativnih encimov pa so nujni še selen, baker, mangan in cink. 

Niste prepričani, katera živila morajo na vaš nakupovalni seznam? 

Tu je 10 živil, ki so bogat vir antioksidantov: 
  • jagodičje: navadna robida, jagode, borovnice, črni ribez, brusnice ...
  • granatno jabolko. 
  • slive,
  • temna čokolada, 
  • rdeča pesa (tudi sok rdeče pese), 
  • zelenolista zelenjava: ohrovt, špinača, zelje, vodna kreša, 
  • artičoke, 
  • stročnice: fižol, leča in grah,
  • oreščki, 
  • oves (oz. stari dobri ovseni kosmiči)
Nekaj živil, ki so bogat vir flavonoidov:
  • borovnice,
  • breskve,
  • brokoli,
  • češnje,
  • črno grozdje,
  • jajčevec,
  • paprika,
  • peteršilj,
  • por,
  • rdeče zelje,
  • zelena ...
Preverite še:
Smrtno nevarna živila: Od živih hobotnic do "nedolžnih" sadežev (ki ste jih zagotovo že jedli)

Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa