Raznolike gobe so na voljo v različnih oblikah, velikostih in barvah; lahko služijo kot priloga ali kot nadomestek za meso v glavnih jedeh.
Polne vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi so gobe priljubljena izbira strokovnjakov za prehrano.Tukaj je, kako gobe lahko koristijo vašemu zdravju in kako jih vključiti v svojo prehrano.
Preberite še:
- Ni samo za v enolončnico: poglejte, kako uporaben je čudežni lovor
- Dieta z gobami - bi jo preizkusili?
Kakšne so hranilne koristi gob?
Gobe so živilo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, skoraj brez maščob in vsebujejo nekaj beljakovin. Ena porcija je približno ena skodelica surovih gob (velikosti pesti) ali 1/2 skodelice kuhanih gob.
Čeprav so majhne in imajo malo kalorij (ena porcija ima približno 15 kalorij), so gobe močne na druge načine. Gobe vsebujejo približno 15 vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom B6, folatom, magnezijem, cinkom in kalijem, pravi Angela Lemond, registrirana dietetičarka in predstavnica Akademije za prehrano in dietetiko.
Gobe so tudi bogate z antioksidanti, kot sta ergotionin in selen, ki sta obe protivnetni spojini. »Gobe so odlična hrana, ki jo lahko uživate, ko imate manjša vnetja, na primer zaradi poškodbe, ali če imate avtoimunske motnje, kot so multipla skleroza, revmatoidni artritis ali lupus,« pravi Lemond.
Prav tako so ene redkih živil, ki vsebujejo vitamin D, ki je pomemben za gradnjo močnih kosti, zmanjšanje vnetij in izboljšanje delovanja imunskega sistema. (Gobe vsebujejo še več vitamina D, ko so izpostavljene ultravijolični svetlobi.)
itokemikalije ali naravno prisotne rastlinske kemikalije v gobah »se zdijo še posebej močne, saj kažejo nekatere lastnosti proti raku in staranju,« pravi Brian St. Pierre, registrirani dietetik in direktor prehranske uspešnosti pri Precision Nutrition.
Ali so nekatere vrste gob bolj zdrave od drugih?
Gobe obstajajo v tisočih različnih vrstah, ki imajo različne prehranske profile. Bele gobe, ki predstavljajo približno 90 % gob, zaužitih po svetu, vsebujejo največ kalija, 300 mg na porcijo, pravi Lemond, medtem ko gobe cremini in portobello vsebujejo največ antioksidanta ergotionina.
Gobe ostrigarji in šitake imajo največ vlaknin (2 g na porcijo), surove gobe maitake in portobello, izpostavljene UV svetlobi, pa so med najbogatejšimi z vitaminom D.
Bele gobe so prav tako na voljo z dodatno vsebnostjo vitamina D. Na koncu so vse gobe dobra izbira.
»Najboljše gobe so tiste, ki jih uživate in jih boste redno jedli,« pravi St. Pierre: »Vse nudijo različne koristi.«
Kateri je najbolj zdrav način uživanja gob?
Uživanje gob v omleti ali pražene je dobra izbira, pravi St. Pierre, nekatere vrste pa lahko narežete surove na solato.
»Samo bodite pozorni na to, kaj še dodajate, kot so olje ali sir.«
Ker imajo gobe slasten, umami okus, podoben mesu, je mešanje gob z mesom ali uživanje gob kot nadomestek za meso priljubljen način za zmanjšanje vnosa mesa, pravi Lemond.
»Gobe zagotavljajo podoben okus in teksturo kot meso v primerjavi z večino drugih rastlinskih živil – zlasti gobe cremini in portobello,« dodaja St. Pierre.
Če vam tekstura gob ni všeč, lahko gobam med dušenjem z malo olivnega olja zmehčate teksturo in jih naredite lažje za uživanje, pravi Lemond.
Poskusite več različnih vrst gob, da ugotovite, katere vam najbolj ustrezajo.
Novo na Metroplay: "Dezinformacije so povsod" | N1 podkast s Suzano Lovec