Inki so kakav poimenovali 'hrana bogov'. Je odličen vir beljakovin in balastnih sestavin, poleg vsega pa je tudi zelo močan antioksidant in antidepresiv.
Hrana bogov, kakor so kakav imenovali Inki, raste tudi v Peruju na področju Amazonije. Kakav vrste criollo je najboljšega okusa in ima boljšo prehransko vrednost kot druge vrste kakava.
Kakav je vir beljakovin in balastnih snovi ter številnih mineralov, vključno z magnezijem, manganom in železom. Je zelo močan antioksidant in antidepresiv.
Jorge L. Urena, strokovnjak za ekološko super hrano iz Peruja, poudarja, da visoka hranilna vrednost velja le za surov kakav. Kakav, ki se uporablja za proizvodnjo čokolade, namreč v postopku fermentacije, ki običajno traja sedem dni, dobi značilni okus in aromo, a hkrati izgubi skoraj vso hranilno vrednost. Za surovi kakav traja fermentacija samo dva dni, med postopkom sušenja pa temperatura ne sme presegati 45 stopinj.
Če želimo izkoristiti polno hranljivost surovega kakava, ga pripravimo v obliki hladnega napitka. Surov kakav v prahu raztopimo v malo mlačne vode in ga zmešamo z mlekom (kravjim, žitnim ali iz oreščkov) ali pa ga dodamo smutijem.
Napisala: Janja Štrumbelj v reviji Lisa
Priporočamo tudi Najljubša hrana možganov: čokolada
Novo na Metroplay: Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec