Jogurt, znan po bogatem okusu in kremasti teksturi, je eno redkih živil, ki je enako hranljivo in okusno.
Jogurt je izdelek na osnovi mleka, ki nastane s fermentacijo tega zdravega živila s pomočjo bakterij, ki se nato precedi in pride v naše domove kot živilo bogate in gladke konsistence. Ne samo, da je jogurt odličen vir beljakovin ter drugih vitaminov in mineralov, je tudi odlična sestavina, ki jo imate pri roki, ko se počutite šibki in izčrpani.
Tukaj je opisano, kako ga lahko uporabite na tri preproste načine, da ga kar najbolje izkoristite.
Koristi za krepitev imunosti
Jogurt se zlahka kombinira z drugimi živili, zato je pogosta sestavina različnih receptov. Poln je hranil, ki vam lahko pomagajo pri boju proti okužbam ter preprečevanju prehladov in virusov.
Veliko vrst jogurtov na primer vsebuje probiotike, ki so vrsta koristnih bakterij, ki uravnavajo zdravje črevesja in imunost.
Pravzaptav se verjame, da probiotiki izboljšujejo delovanje imunskega sistema s povečanjem proizvodnje imunskih celic, krepitvijo sluznice črevesja in blokiranjem rasti škodljivih bakterij v vašem prebavnem traktu, glede na študijo iz leta 2018.
Prav tako je po raziskavi iz leta 2014 dokazano, da so lahko probiotiki učinkoviti celo pri skrajševanju trajanja akutnih okužb dihal tako pri otrocih kot pri odraslih.
Jogurt je tudi odličen vir številnih vitaminov in mineralov, ki podpirajo delovanje imunskega sistema, vključno z riboflavinom, cinkom, selenom in magnezijem.
Selen in magnezij igrata ključno vlogo pri proizvodnji imunskih celic in lahko pomagata zaščititi celice pred poškodbami.
Nekatere študije kažejo, da lahko cink pomaga zmanjšati trajanje simptomov okužb, vključno s prehladom. Poleg tega so nekatere vrste jogurta obogatene z vitaminom D, pomembnim mikrohranilom, ki ga večini ljudi primanjkuje v prehrani.
Zanimivo je, da raziskave iz leta 2020 kažejo, da lahko povečanje vnosa vitamina D zagotovi zaščito pred okužbami dihal, kot sta prehlad in gripa, hkrati pa zmanjša resnost simptomov prehlada in gripe.
Čeprav večina ljudi misli, da je jogurt najljubši obrok za zajtrk, obstaja veliko drugih zanimivih načinov, kako ga uporabiti. Če ne marate piti samega jogurta, vam predstavljamo tri odlične ideje, kako lahko z njim pripravite okusne jedi:
1. Okusen in zdrav sadni prigrizek z jogurtom
Za preprost in okusen prigrizek, ki ga lahko vzamete kamor koli, potrebujete malo časa in ustvarjalnosti.
Sestavine:
- 1 skodelica (285 g) navadnega ali grškega jogurta
- 1 skodelica (145 g) svežega sadja po vaši izbiri, narezanega na majhne koščke
Navodila: V večji skledi zmešajte jogurt z nasekljanim sadjem. Vlijemo v zabavno oblikovan model ali pladenj za ledene kocke. Zamrznite za vsaj 2 uri, nato uživajte.
2. Pripravite visoko beljakovinsko omako za testenine
Jogurt je kot nalašč za pripravo omake za testenine z visoko vsebnostjo beljakovin, hkrati pa vašemu receptu doda bogato, kremasto teksturo.
Sestavine:
- 15 ml oljčnega olja
- 3-4 stroki česna
- 1 pločevinka mletega paradižnika (500 ml)
- 200 ml navadnega grškega jogurta
- 1/4 skodelice parmezana
- 5 g sveže bazilike
- nekaj posušenega origana
- nekaj rdeče paprike
- sol po okusu
- poper
- po okusu kuhane testenine, za serviranje.
Navodila: V ponev vlijemo olje, prižgemo srednji ogenj in dodamo česen ter dušimo 2-3 minute. Vmešajte paradižnik in zavrite. Ponev pokrijemo, zmanjšamo ogenj in kuhamo 15-20 minut. Vmešajte jogurt, parmezan, baziliko, origano in rdečo papriko. Začinimo s soljo in poprom. Prelijemo čez kuhane testenine in postrežemo.
3. Za okusnejša in bolj hranljiva umešana jajca
Jogurt lahko poveča hranilno vrednost vašega jutranjega obroka, prav tako pa lahko pripomore k boljšemu okusu.
Sestavine:
- 2,3 žlice navadnega grškega jogurta
- 2 jajci
- začimbe po vaši izbiri, kot so sol, poper, paprika itd.
Navodila: V skledi stepemo jogurt z jajci in začimbami. Segrejemo olje in vlijemo umešana jajca ter pražimo kot običajno.
Preberite še: S TEM povečate tveganje za nastanek raka dojk
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?