Nutricionistka opozarja, da te sestavine, ki je del številnih jedi, ki jih običajno postrežemo za zajtrk, sploh ne bi smeli zaužiti, kaj šele tako zgodaj.
Kdaj nekaj pojemo, je lahko tako pomembno kot dejstvo, kaj jemo, in če izbira ne preveč zdrave hrane sovpada z najslabšim možnim obdobjem za uživanje tovrstnih živil – nam telo ne bo hvaležno.
Obstajajo živila, ki se jim je na splošno treba izogibati, predvsem pa zjutraj in na prazen želodec, saj lahko negativno vplivajo na vaše splošno zdravje in pokvarijo vaš načrt hujšanja, če se tega trudite.
Ena skupina živil vodi, pravijo strokovnjaki.
Dr. Rupali Data, klinični nutricionist z desetletji izkušenj, poudarja, da lahko sladkor – da, celo fruktoza v sadju – preobremeni jetra, če ga uživamo na prazen želodec.
To velja za vse, kar vsebuje sladkor:
sladkane kosmiče, že pripravljene ovsene kosmiče iz vrečke, navadne palačinke in druge pekovske izdelke, še posebej tiste s sladkimi nadevi, vse, kar menite, da je zdravo, ker ima sadje ... in celo smutije!
Čeprav večina ljudi verjame, da je zdravo popiti kozarec sadnega soka na začetku dneva, morda ni tako. Dr. Rupali predlaga, da dneva ne začnete tako, ker boste obremenili trebušno slinavko, medtem ko se telo po večurnem počitku še prebuja - piše NDTV Food.
Ko za zajtrk pojeste nekaj sladkega, se raven glukoze v krvi skokovito dvigne, skok pa sproži sproščanje insulina, ki prenaša glukozo iz krvi v celice.
Ta zelo visoka raven krvnega sladkorja lahko traja od ene ure do dveh in je škodljiva za celice, saj poškoduje krvne žile, ki oskrbujejo vitalne organe. To dodatno poveča tveganje za številne zaplete, vključno z boleznimi srca, možgansko kapjo, boleznijo ledvic, težavami z vidom, živčevjem...
Raziskava, objavljena leta 2016 v medicinski reviji Nutrients, je pokazala, da je čezmerni vnos sladkorja povezan z več zdravstvenimi težavami, vključno z debelostjo, srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in boleznijo zamaščenih jeter.
Poleg tega lahko prekomerno uživanje ogljikovih hidratov, ne da bi jih uravnotežili z beljakovinami in zdravimi maščobami, oteži nadzor krvnega sladkorja pri ljudeh, ki že imajo preddiabetes ali sladkorno bolezen.
Kaj jesti na prazen želodec?
Strokovnjaki svetujejo, da je prvi dnevni obrok sestavljen iz živil, bogatih s koristnimi hranili, ki ne bodo povzročila nenadnega skoka krvnega sladkorja in bodo telesu zagotovila energijo.
To so lahko možnosti zajtrka z visoko vsebnostjo beljakovin, kot so jajca do konca, ali možnosti z zdravimi maščobami, kot so avokado, ovseni kosmiči (ki jih boste pripravili sami) ali polnozrnate pecivo.
Preberite tudi: Sanje za ljubitelje kokosa: recept za "domači Raffaello", ki je pripravljen v 3 korakih
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?