Eterično olje, ki ga ta gomoljasta rastlina vsebuje, lajša prebavne težave, odlično rešuje težave z napenjanjem, uporablja pa se tudi za izkašljevanje pri prehladnih obolenjih.
Koromač, komarček ali sladki janež?
Ko se odpravimo v trgovino, kupimo koromače, ko prelistamo revijo, beremo o komarčku, naše babice so pekle kruh z janežem, na sosedovem vrtu pa raste fenikel.
Pod vsemi temi imeni se pravzaprav skrivata dve rastlini. Sorodni, podobni po vonju in semenih. Koromač je tisti, ki ga uporabljamo kot začimbnico, sladkega pa v vrtovih gojimo zaradi okusnega gomolja.
Sladki komarček izvira iz suhih krajev, kjer ima odlične pogoje, da razvije velike gomolje – za obilno rast namreč potrebuje apnenčasta, dobro odcedna tla in sonce, ki sproti suši zemljo – in je ena najstarejših zdravilnih rastlin, ki so ji uporabljali že stari Egipčani.
Bogastvo vitaminov
Sladki komarček je močan antioksidant – vsebuje kar dvakrat več vitamina C kot pomaranče, je bogat vir vitamina A in E, ter beta karotina. Vsebuje tudi vlaknine in minerale. Med slednjimi železo, cink, magnezij, kalij in kalcij.
Pomaga pri urejanju prebave in delovanju prebavnega sistema, zniževanju krvnega tlaka in pri prehladu – olajša izkašljevanje pri prehladnih obolenjih zgornjih dihalnih poti. Surov pa nam celo odlično čisti zobe.
Koromač v solati po špansko
Vzamemo dva gomolja komarčka ter jima odstranimo trše zunanje liste, ju operemo in narežemo. Gorčico, olivno olje, pomarančni sok in balzamični kis razžvrkljamo, začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Prelijemo komarčka, zmešamo in takoj postrežemo.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?