Sladki komarček – ureja prebavo in zdravi prehlad

15. 3. 2013
Sladki komarček – ureja prebavo in zdravi prehlad (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Eterično olje, ki ga ta gomoljasta rastlina vsebuje, lajša prebavne težave, odlično rešuje težave z napenjanjem, uporablja pa se tudi za izkašljevanje pri prehladnih obolenjih.

Koromač, komarček ali sladki janež?

Ko se odpravimo v trgovino, kupimo koromače, ko prelistamo revijo, beremo o komarčku, naše babice so pekle kruh z janežem, na sosedovem vrtu pa raste fenikel.

Pod vsemi temi imeni se pravzaprav skrivata dve rastlini. Sorodni, podobni po vonju in semenih. Koromač je tisti, ki ga uporabljamo kot začimbnico, sladkega pa v vrtovih gojimo zaradi okusnega gomolja.

Sladki komarček izvira iz suhih krajev, kjer ima odlične pogoje, da razvije velike gomolje – za obilno rast namreč potrebuje apnenčasta, dobro odcedna tla in sonce, ki sproti suši zemljo – in je ena najstarejših zdravilnih rastlin, ki so ji uporabljali že stari Egipčani.

Bogastvo vitaminov

Sladki komarček je močan antioksidant – vsebuje kar dvakrat več vitamina C kot pomaranče, je bogat vir vitamina A in E, ter beta karotina. Vsebuje tudi vlaknine in minerale. Med slednjimi železo, cink, magnezij, kalij in kalcij.

Kako nastane vročinski val?

Pomaga pri urejanju prebave in delovanju prebavnega sistema, zniževanju krvnega tlaka in pri prehladu – olajša izkašljevanje pri prehladnih obolenjih zgornjih dihalnih poti. Surov pa nam celo odlično čisti zobe.

Koromač v solati po špansko

Vzamemo dva gomolja komarčka ter jima odstranimo trše zunanje liste, ju operemo in narežemo. Gorčico, olivno olje, pomarančni sok in balzamični kis razžvrkljamo, začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Prelijemo komarčka, zmešamo in takoj postrežemo.