Odlična solata, ki se prileže ob vsakem času. Poskrbi za obilico vitaminov in obudi prijetne spomine na poletje.
Premešajte vse sestavine v veliki skledi.
Za 6 porcij:
- 1 velika čebula, sesekljana (2,4 dl)
- 1 rdeča paprika, z odstranjenim semenjem in sesekljana (2,4 dl)
- 6 pomaranč, razdeljenih na krhlje (3,6 dl)
- 2 žlički nastrgane pomarančne lupinice
- 0,6 dl svežega pomarančnega soka
- 3 žlice svežega limetinega soka
- ½ žličke mlete rimske kumine
- ¼ do ½ žličke tabasca ali druge pikantne omake
- 1,2 do 2,4 dl sesekljanega koriandra
- 1 kg vloženega črnega fižola, odcejenega in oplaknjenega
- rukola ali mlada špinača
Priprava:
- V ponvi s površino proti prijemanju, na srednje močnem ognju prepražite čebulo in papriko, da se zmehčata. Po potrebi prilijte pomarančni sok ali vodo. Denite na stran.
- Denite pomarančne krhlje v veliko skledo.
- V skledi zmešajte pomarančno lupinico, pomarančni sok, limetin sok, rimsko kumino in tabasco.
- Pomarančnim krhljem dodajte mešanico čebule, koriandra in fižola. Prelijte mešanico sokov in premešajte, da se sestavine prepojijo. Postrezite na posteljici iz rukole ali mlade špinače.
Različica:
Čebulo in papriko pustite v presni obliki, izpustite tabasco in dodajte malo balzamičnega kisa.
Recept iz knjige Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni, avtor Caldwell B. Esselstyn Jr., dr. med.; knjiga je izšla pri založbi Planet, foto: Shutterstock
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?