Svojo jutranjo kavo boste odslej pili le še tako: To se zgodi z vašim telesom, če kavi dodate malce mleka

7. 2. 2023
Deli
Svojo jutranjo kavo boste odslej pili le še tako: To se zgodi z vašim telesom, če kavi dodate malce mleka (foto: Profimedia)
Profimedia

Tako kot za večino drugih je tudi za vas kuhanje jutranje kave zagotovo obred. Toda ali ste v zadregi, ko se odločate, ali naj ji dodate mleko ali ne? Se vam zdi, da ste razdvojeni med zdravstvenimi prednostmi črne kave in okusom mlečne kave? Vaša jutranja skodelica kave bi se lahko namreč ponašala z velikimi protivnetnimi učinki.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Ni skrivnost, da kava razveseljuje ljudi po vsem svetu. Ogreje dušo, spodbuja zbranost in združuje ljudi, poleg tega pa ima tudi čudovit vonj in okus. Mnogi med nami se ne počutijo pripravljeni na dan, dokler ne zaužijejo kofeina, a izkazalo se je, da lahko dnevna skodelica kofeina pomeni več kot le spodbudo za energijo. Nova študija je pokazala, da lahko dodajanje mleka kavi pomaga v boju proti vnetjem. 

Veliko ljudi se odloči za kavo za zajtrk, da bi dan začeli s pravo nogo in si zagotovili prepotrebno spodbudo. Znanost je dokazala, da nas že vonj kave naredi budne, na srečo ljubiteljev kave pa ima tudi zdravstvene koristi. Kava je vir antioksidantov, ki se borijo proti vnetjem, njeno pitje pred vadbo pa je koristno za kurjenje maščob. Toda zaradi svojega zdravja raje dodajte malo mleka. Zamisel ni prišla od nas, temveč od skupine raziskovalcev z Univerze v Københavnu, ki poudarjajo protivnetne lastnosti kave z mlekom. Rezultati njihove študije, objavljeni 30. januarja 2023 v reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry, so jasni: mlečne beljakovine v kombinaciji z antioksidativnimi učinki kave poskrbijo, da so imunske celice v boju proti vnetjem dvakrat učinkovitejše. 

V študiji so v celicah preverjali, kaj se zgodi, če polifenole, spojine, ki se naravno pojavljajo v nekaterih živilih (npr. kavi), povežemo s proteini. Ker so kavna zrna naravno polna polifenolov, mleko pa vsebuje beljakovine, so raziskovalci preverili, ali se bodo molekule med seboj povezale v kavi z mlekom. 

Molekule so se dejansko povezale, zato so bile izpostavljene celice dvakrat učinkovitejše v boju proti vnetjem v primerjavi s samimi polifenoli. To pomeni, da lahko že z dodajanjem mleka jutranji kavi pomagate telesu v boju proti vnetjem dvakrat močneje.

Latte bolj koristen za vaše zdravje kot espresso?

Da bi prišli do tega zaključka, so znanstveniki raziskali povezave med delovanjem polifenolov, tj. antioksidativnih spojin, ki pomagajo ščititi celice pred poškodbami, in beljakovinami. Odkrili so, da se polifenoli vežejo na beljakovine v mleku, mesu in pivu, ko pridejo v stik z njimi.

Kot poročajo strokovnjaki, je ekipa z Univerze v Københavnu, da bi preverila vpliv te vezave na delovanje polifenolov v telesu, "v laboratoriju umetno povzročila vnetje v imunskih celicah". Nato so bile oblikovane tri testne skupine: "skupina celic s polifenoli, ki so reagirali z aminokislino, sestavnim delom beljakovin, druga skupina s samimi polifenoli in tretja kontrolna skupina celic, ki ni prejela niti polifenolov niti kombinacije polifenolov in aminokislin".

Rezultat? Imunske celice, ki so jih zdravili s kombinacijo aminokislin in polifenolov, so bile "dvakrat bolj učinkovite v boju proti vnetju kot celice, ki so jih zdravili samo s polifenoli". Od zdaj naprej boste razmišljali o tem, da bi si kavo poškropili z mlekom in tako uživali v vseh njenih prednostih.

Študija navaja, da mleko vsebuje aminokisline in antioksidante, kot so polifenoli v kavi. Kombinacija obeh lahko olajša otekanje (vnetje) in bolečine v sklepih, ki so lahko posledica artritisa, bakterij ali poškodb. 

Profimedia

Zdravstvene koristi pitja kave z mlekom

Pitje kave je postalo sestavni del današnjega vsakdanjega načina življenja. Toda ali ste vedeli, da ima mlečna kava poleg takojšnjega naboja energije tudi nekaj dodatnih koristi za zdravje? Da, prav ste slišali. V nedavni študiji so strokovnjaki navedli, da kava, zmešana z mlekom, prinaša številne koristi. Spodaj si na hitro oglejte nekatere od njih: 

Preprečuje kislost

Mlečna kava lahko pomaga uravnovesiti kisli pH kave, kar zmanjša kislost in vse težave, ki jih lahko povzroči.

Preprečuje raka požiralnika

Prekomerno uživanje kave je povezano s povzročanjem raka požiralnika. To lahko preprečite tako, da kavi dodate mleko ali smetano.

Dodane kalorije

Ne moremo zanikati dejstva, da kava z mlekom vsebuje dodatne kalorije, vendar ali so kalorije vedno slabe? V nasprotju z nasprotnim prepričanjem kalorije niso vedno slabe, ampak so odvisne od potreb in želja posameznika.

Ljudje pijejo kavo na delovnem mestu ali na poti. Skodelica ali dve kave z mlekom lahko zlahka nadomestita ustrezen obrok. Ena unča polnomastnega mleka vam zagotovi približno 75 kJ (18 Kcal), kar je dovolj, da se obdržite do naslednjega obroka.

Profimedia

Dodano mleko povzroči tudi večjo sitost, zaradi česar ste dlje časa siti in lahko delate brez odmorov.

Zagotavlja sprostitev

Črna kava lahko povzroči hiperaktivnost in ovira vaš spalni cikel, kava z mlekom pa lahko pomaga v boju proti temu problemu ter telesu in umu zagotovi sprostitev.

Mleko dodaja hranilne snovi

Kava z mlekom vsebuje veliko beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, ki pomagajo ohranjati zdravje kosti in telesu zagotavljajo potrebno količino kalcija.

Torej, kaj še čakate? Pojdite in si privoščite svojo najljubšo skodelico kapučina, moke ali latteja, ne da bi vas skrbelo za stranske učinke.

Preberite še:
Rože so naravni afrodiziak, zato so kot nalašč darilo za valentinovo
Priporočamo tudi:
"To, da pustim svojo sanjsko službo, se mi zdi edina rešitev, da preneham spati s svojim poročenim šefom."

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?