Izogibajte se jim v širokem loku.
40. rojstni dan je velika življenjska prelomnica, ko gre za marsikaj, tudi glede prehrane. Nutricionisti trdijo, da je to pravi čas, da z jedilnika izločite nekatera živila. Ruska nutricionistka Zuhra Pavlova trdi, da se po 40. rojstnem dnevu poznajo posledice burne mladosti, a tudi, da lahko z zdravimi navadami izgledamo odlično in se izognemo težavam s srcem, jetri, sklepi in prekomerno telesno težo.
Proces staranja prizadene vsakega od nas. To je naravni pojav. Zajema tako staranje kože kot možganov. Številne študije kažejo, da se staramo, ker se starajo naše celice. Zaradi tega tkiva in organi oslabijo. Prav tako se poveča tveganje za številne bolezni v starosti.
V telesu starejših ljudi se pojavljajo vnetja. Povezano je s staranjem celic. Stare celice izločajo spojine, ki povzročajo vnetja. Telo je nato bolj izpostavljeno škodljivim učinkom prostih radikalov. Prosti radikali poškodujejo DNK, kar je neposredno odgovorno za staranje telesa. Prispevajo tudi k pojavu oksidativnega stresa.
Oksidativni stres poškoduje celice kože in notranjih organov, vključno z možgani. To pospešuje staranje celic. Oksidativni stres je eden od glavnih stresorjev, ki prispevajo k vnetjem. Intenziviranje vnetnih procesov znatno pospeši proces staranja. Upoštevati je treba tudi vpliv prehrane. Ta lahko pospeši ali upočasni staranje telesa. Vse je odvisno od tega, kako je sestavljena.
Izdelki, ki pospešujejo staranje telesa
Prehrana ima lahko pomembno vlogo pri procesu staranja. Zagotavlja lahko koristne protivnetne izdelke. Mednje spadajo rastlinska olja in morske ribe, ki so bogat vir maščobnih kislin omega-3. Vključujejo tudi zelenjavo in sadje, ki zagotavljajo bistvene vitamine in antioksidante. Prav te sestavine preprečujejo vnetja v telesu.
Vendar pa lahko slabo sestavljena prehrana prispeva k pospeševanju procesa staranja in nastanku številnih bolezni. Če uživamo preveč visoko predelane hrane, je večja verjetnost, da se pri nas razvijejo vnetja. To pa zato, ker v hrano vnašamo veliko transmaščob in enostavnih sladkorjev. To močno prispeva k poslabšanju našega zdravja.
Lahko pozabite na čips in gazirane pijače. Pri hrani, ocvrti v olju pri visoki temperaturi, lahko nastajajo prosti radikali, ki povzročajo poškodbe celic na koži. Izpostavljenost prostim radikalom pospešuje proces staranja zaradi reakcije zamreženja. Omreženje vpliva na molekule DNK in lahko vpliva na elastičnost kože. Poleg tega lahko uživanje prevelike količine soli v ocvrti hrani odvzame vodo iz kože in povzroči dehidracijo. Zaradi tega je koža lahko bolj nagnjena k gubam. Če ste ljubitelj ocvrte hrane, lahko ocvrt krompirček zamenjate za pečen sladki krompir ali ocvrt sladki krompir. Sladki krompir je bogat z bakrom, ki preprečuje staranje in spodbuja nastajanje kolagena.
Raznolika prehrana je nujna za ohranjanje celotnega organizma v zdravem stanju. Da bi to dosegli, morate jesti grah, fižol, lečo, čičeriko, žita in mlečne izdelke,« pravijo strokovnjaki in dodajajo, da je treba pogosto uživati morske ribe, gobe, grenivke, zeleno zelenjavo, ajdo, orehe, brokoli, a tudi kurkuma in kumina.
Poudarjajo tudi, da je pomembno piti čim več vode, saj ima prav ta ključno vlogo pri delovanju telesa. Poleg vode svetujejo uživanje zeliščnih čajev.
Strokovnjaki so nas spomnili tudi na škodljivost hitre hrane, saj, kot pravi, predelana in ocvrta hrana, predvsem meso, povzroča vnetje jeter, ožilja in sklepov. Vse to vodi v težave s kožo, presnovo in povečanje telesne teže.
Česa ne bi smeli jesti po 40. letu?
Najpomembneje je zmanjšati količino sladkorja. Sladkor sodi med živila z visokim glikemičnim indeksom. Pospešuje staranje možganov, je odlično »gorivo« za maligne celice. Poškoduje beljakovine vezivnega tkiva, kar stara kožo, ožilje in notranje organe. Vsekakor se morate odpovedati sokovom in pecivu. Poskusite tudi zmanjšati beli kruh, testenine, beli riž in žitarice.
Med enostavne sladkorje spadajo predvsem glukoza, fruktoza in galaktoza, ki še posebej negativno vplivajo na strukturo kolagena. Kolagen je odgovoren za elastičnost kože in njen zdrav videz. Zaradi prekomernega uživanja sladkorja kolagenska vlakna izgubijo svojo natezno trdnost. Koža izgubi elastičnost in čvrstost, zmanjša pa se tudi njena vlažnost. To vodi v nastanek gub in pospešuje staranje kožnih celic.
Enostavni sladkorji imajo tudi svoje skrite vire. Najdemo jih na primer v pripravljenih omakah in kandiranem sadju. Veliko jih vsebujejo tudi sladkani sadni jogurti in sladkarije. Preveč sladkorja v prehrani škoduje vašemu zdravju. Ne samo, da poslabša videz kože, ampak je lahko tudi vzrok za številne bolezni.
Uživanje prevelike količine soli pospešuje staranje?
Sol je sestavni del obrokov, ki jih zaužijemo čez dan. Da bi telo dobilo največjo hranilno vrednost, mora biti nepredelana in po možnosti morska. Vendar pa lahko prekomerna količina predelane soli pospešuje staranje telesa in kože. Najdemo jo v najbolj zaužitih živilih, kot so sir, feferoni, pica, čips, krekerji, žitarice itd., zaradi česar telo zadržuje vodo in se napihne, če jo zaužijemo pozno zvečer in v prevelikih količinah. Opazite, da ko za polnočni prigrizek pojeste vrečko čipsa ali kaj preveč slanega, se zbudite napihnjeni in dehidrirani. To se zgodi, ker se celice v telesu skrčijo in povzročijo dehidracijo. Zaradi premalo vode se na koži pojavijo gube, zaradi česar se koža hitreje stara.