Ste naveličani ene in iste hrane za zajtrk? Poskusite te nenavadne kombinacije in okuse ter zagotovite telesu dovolj beljakovin, ki vas bodo nasitile vse do kosila!
1. Mafin z jajcem in paradižnikom
Sestavine (za 1 osebo):
- 1 polnozrnati mafin, prerezan na pol
- 1 žlička kremnega sira
- 1 žlička nasekljanih svežih začimb (bazilika, rožmarin, origano, timijan)
- 1 žlička masla
- 1 jajce
- 1 paradižnik, narezan na rezine
Priprava:
V ponvi na hitro popecite mafin, da bo zlato-rjav. Namažite s sirom, kateremu ste primešali sveže začimbe.
Na maslu popecite jajce in ga položite v mafin. Dodajte še narezan paradižnik in pokrite z drugo polovico mafina. Dober tek!
Nasvet: mafin lahko zamenjate tudi s polnozrnato bombeto.
2. Granola z mandlji, borovnicami in cimetom
Sestavine (za 4 osebe):
- 2 žlički masla
- 2 žlici medu (oz. po okusu)
- 2 žlici lanenih semen
- 2 žlici posušenih borovnic
- 1 skodelica ovsenih kosmičev
- ¼ skodelice mandljev, narezanih na lističe
- pol žličke cimeta
Priprava:
V ponvi stopite maslo, vmešajte med in dobro premešajte. Dodajte še laneno seme in borovnice ter kuhajte 2-3 minute.
Nato vmešajte ovsene kosmiče, mandlje in cimet ter kuhajte na zmernem ognju še 2-3 minute, dokler mandlji niso zapečeni.
Granolo položite na aluminijato folijo in počakajte, da se strdi in shladi. V neprodušno zaprti posodi bo ta granola zdržala kar dolgo časa. Servirajte jo z jogurtom.
3. Palačinke z limono in borovnicami
Sestavine (za 4 osebe):
- 1 skodelica rikote
- sladilo po okusu
- 3 eko jajca (ločite beljake in rumenjake)
- limonin sok
- 2 žlički stopljenega masla
- 7 žlic moke
- 1 skodelica borovnic, rahlo pretlačenih
- 1 banana, narezana na rezine
- javorjev sirup (neobvezno oz. po okusu)
Priprava:
V veliki skledi zmešajte rikoto, jajčni beljak in limonin sok. Počasi dodajte maslo in nato še moko. Dobro premešajte. V drugi skledi stepajte jajčne rumenjake dokler ne izginejo vsi mehurčki.
Veliko ponev premažite z maslom in nanj položite po eno žlico mase za palačinke.
Ko je palačinka pečena, nanjo namažite borovničevo maso in dodajte banano. Prelijte z javorjevim sirupom.
4. Ocvrtki iz rdeče pese s prekajenim lososom
Sestavine (za 2 osebi):
- 3 velike kuhane rdeče pese, narezane na trakove
- 1 eko jajce
- 4 žličke koruznega škroba
- ¼ skodelice olja
- ¼ skodelice kisle smetane
- 3 rezine prekajenega lososa
- nasekljan koper
- 1 žlička kaper
- ¼ majhne rdeče čebule, nasekljane
- ½ limone, narezane na krhlje
Priprava:
Peso dobro popivnajte s papirnato brisačko. V večji posodi zmešajte peso, jajca in koruzni škrob. Masa ne sme biti preredka, zato po potrebi dodajte koruzni škrob.
V ponvi segrejte olje in dodajte rdečo peso. Posolite in popoprajte po okusu. Pecite, dokler ne bo pesa lepo zapečena, 1-2 minuti. Nato obrnite in ponovite postopek. Olje odcedite na papirnati brisački.
Ocvrtke naložite na krožnik in postrezite skupaj z rezinami lososa, ki ga potresete s koprom, kot prilogo dodajte kislo smetano, čebulo in kapre ter limono.
5. Seksi načoti
Sestavine (za 1 osebo):
- olje
- 1/3 skodelice pustega kuhanega piščanca
- ½ skodelice nasekljane čebule
- 1 skodelica rahlo zdrobljenega tortilja čipsa
- 3 velika jajca
- nariban Cheddar sir
- ½ avokada, narezanega na kockice
- pekoča omaka (po okusu)
Priprava:
V veliki ponvi pogrejte olje in dodajte čebulo. Počakajte, da se dodobra prepraži, nato vmešajte piščanca, narezanega na koščke in tortilja čips. Pražite približno 2 minuti.
Vmešajte jajca, znižajte temperaturo in kuhajte še 1-2 minuti. Zmes servirajte na velikem pladnju, potresite s sirom, avokadom in prelijte s pekočo omako.
6. Omleta z gobicami in kozjim sirom
Sestavine (za 1 osebo):
- ½ skodelice posušenih ali svežih gob, narezanih na majhne koščke
- 3 velika jajca
- 1 žlička masla
- 4 žlice nadrobljenega kozjega sira
- 1 žlička nasekljanega peteršilja
Priprava:
V posodi zmešajte jajca s soljo in poprom. V ponvi na maslu prepražite gobice - če so posušene, jih prej namočite za pol ure.
Dodajte jajca in pecite 3-4 minute. Čisto pred koncem dodajte še sir. Omleto obrnite, da se na obeh straneh lepo zapeče.
Servirajte še toplo in čez potresite svež peteršilj.
7. Zelena fritata
Sestavine (za 4 osebe):
- 12 jajc
- oljčno olje
- 2 skodelici na majhne koščke narezanega brokolija
- 2 skodelici nasekljanega kodrolistnatega ohrovta
- 2 skodelici nasekljane špinače
- ½ skodelice naribanega parmezana
Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj celzija. V posodi stepite jajca in vmešajte sol in poper.
V ponvi (ki je primerna za peko v pečici) segrejte oljčno olje in prepražite brokoli, po nekaj minutah dodajte še ohrovt in čisto na koncu špinačo. Vmešajte jajca in pecite 1-2 minuti.
Dodajte še sir in ponev postavite v pečico. Pecite še približno 10 minut.
Počakajte, da se fritata ohladi, nato servirajte narezano na kose.
8. Top beljakovinska solata
Sestavine (za 4 osebe):
- sok 5 paradižnikov
- 2 nasekljani šalotki
- 1 žlica gorčice
- 1/3 skodelice vinskega kisa
- 1 skodelica kisle smetane
- jogurt
- 1 skodelica olivnega olja
- 6 češnjevih paradižnikov, prerezanih na pol
- nasekljan drobnjak
- 1 skodelica kuhane šunke
- 2 srčiki solate, natrgane na koščke
- ¼ velike nasekljane čebule
- 1 trdo kuhano jajce, narezano na krhlje
- ½ na koščke narezanega avokada
Priprava:
Najprej naredite preliv.
V veliki skledi zmešajte paradižnikov sok, šalotko, gorčico, sol, poper, kis, kislo smetano in jogurt po okusu. Ko so sestavine lepo prepletene med seboj, v maso počasi vlijte olivno olje. Pospravite v hladilnik (tam zdrži do 2 tedna).
V veliki posodi zmešajte češnjevce, šunko, solato, čebulo in 4 žličke preliva. Dodajte še jajca in avokado. Po potrebi potresite s sveže mletim poprom.
9. Burito za dober dan
Sestavine (za 1 osebo):
- 1 žlička olivnega olja
- 2 jajci
- 1 skodelica zmrznjene zelenjave (koruza, fižol, paprika itd)
- 1 tortilja
- ½ skodelice Cheddar sira
- ¼ salsa omake
Priprava:
Zelenjavo prepražite na olivnem olju, dodajte jajca in dobro premešajte.
Ko so sestavine kuhane, jih zavijte v tortiljo in potresite s sirom. Čez prelijte salsa omako.
10. Sadni proteinski šejk
Sestavine (za 1 osebo):
- 1 skodelica češnjevega soka
- 1 skodelica jagod
- 1 skodelica češenj
- 2 žlici proteinskega praška (oz. po okusu)
- 2/3 skodelice ovsenih kosmičev
- 1 žlica arašidovega masla
- ½ skodelice mleka po okusu
Priprava:
Oves za nekaj časa namočite v vodi ali mleku. Nato vse sestavine zmešajte v mešalniku in na koncu dodajte še arašidovo maslo.
Dober tek!
Preberite še:
Vir: Men's Health
Foto: Profimedia
Ste se že pridružili akciji Žar od A do Ž?
In sodelovali v nagradni igri?
Preverite podrobnosti v naši novi rubriki TUKAJ.
- Vsem, ki se boste prijavili na e-novičke, podarjamo 70 najboljših receptov za legendarno žar poletje.
- Vsak teden tudi podelimo praktične nagrade.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?