Recept: Bučni pomfrit za slani prigrizek in bučne testenine

11. 9. 2020
Deli
Recept: Bučni pomfrit za slani prigrizek in bučne testenine (foto: profimedia)
profimedia

Po bučkah pridejo na vrsto buče - bučna juha, bučne testenine in rižote, bučni narastki … Živilo je tako raznovrstno, da z njim res ni težko narediti dobre in zdrave jedi. Za vas imamo dva odlična recepta, vi morate le še povabiti goste.

Namesto krompirja buča za pomfrit
profimedia

Sestavine (za 6 oseb):

  • 2 manjši muškatni buči
  • 2 čajni žlički česna v prahu
  • ¼ čajne žličke kajenskega popra
  • 1 čajna žlička čebule v prahu
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • ščep soli

Buči očistite semen, jih olupite in narežite na palčke. Začimbe (brez soli) in olje zmešajte. Palčke pomočite v mešanico začimb in olja in jih položite na pekač (priporočamo uporabo papirja za peko). Pečico segrejte na 175 °C. Odišavljene bučne palčke pecite približno 15 minut na tej temperaturi, nato še 5 minut v pečici, ogreti na 200 °C. Pečen bučni pomfrit pred serviranjem posolite.

Lahke bučne testenine
profimedia

Sestavine:

  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • ½ jedilne žlice masla
  • narezana čebula
  • 2 zdrobljena stroka česna
  • 1 skodelica bučnega pireja
  • 2 skodelici manj mastnega mleka
  • ščep soli, ½ čajne žličke mletega črnega popra
  • malo muškatnega oreščka in malo cimeta
  • ščep kajenskega popra
  • ¼ skodelice naribanega parmezana
  • vrečko najljubših polnozrnatih testenin

V ponvi na srednjem ognju v olivnem olju stopite maslo. Dodamo čebulo in mešamo toliko časa, da ta postekleni. Dodamo česen. Mešanico čebule in česna vlijemo v mešalnik, dodamo bučni pire, 1 skodelico in pol mleka, sol, poper, muškatni orešček in cimet. Zmešamo v gladko zmes. Če je mešanica pregosta, dodamo še malo mleka.

Ko dobimo želeno gostoto, mešanico zlijemo nazaj v ponev in segrevamo na srednji stopnji, dokler se v njej ne pojavijo mehurčki. Dodamo parmezan in mešamo, da se ta raztopi. Mešanico prelijemo preko kuhanih testenin. Jed na krožniku posujemo še z nekaj naribanega parmezana in jo postrežemo s kozarcem vina.

 Še nekaj zdravih receptov: 5 odličnih receptov s papriko ali 3 top recepti s paradižniki: italijanska omaka z baziliko, polnjeni paradižniki in mediteranska pita ali 3 slastni recepti z bučkami

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić