Lahko kosilo za vitek januar: zelenjavni kolač s kuskusom

9. 1. 2021
Lahko kosilo za vitek januar: zelenjavni kolač s kuskusom (foto: profimedia)
profimedia

Kuskus je tradicionalna jed severne Afrike, uveljavil pa se je tudi v evropski kuhinji. V kombinaciji z zelenjavo je kuskus odlično in lahko kosilo. Za piko na i si lahko zraven spečete še kos piščanca.

Zelenjavni kolač s kuskusom
Lahko kosilo za vitek januar: zelenjavni kolač s kuskusom
profimedia

Za 2 osebi potrebujete:

  • 1 majhen strok česna
  • 1/8 l zelenjavne juhe
  • 100 g nemastnega svežega sira
  • 1 žličko timijana, sol, poper
  • 100 g kuskusa (instant)
  • 150 g brstičnega ohrovta (ali graha)
  • 200 g korenja
  • 100 g gob (na primer jurčkov)
  • 125 g češnjevega paradižnika
  • 1 večje jajce
  • 1 žličko jedilnega škroba

Postopek:

Česen iztisnite k 100 ml juhe, tej pa nato dodajte še gladko umešan svež sir s timijanom. Omako začinite s soljo in poprom ter jo zavrite.

Kuskus pripravite po navodilih z embalaže. Po preteku namakanja odlijte odvečno vodo in kuskus porazdelite po tortnem modelu.

Očistite ohrovt, ga zrežite na tanke trakove in blanširajte v vreli vodi približno 2 minuti. Korenje olupite, ga očistite in zrežite na rezine. Nato ga v isti vodi blanširajte približno 1 minuto. Gobe očistite in jih zrežite na tanke rezine. Paradižnike operite in jih prepolovite. Pečico segrejte na 180 stopinj.

Neverjetna sreča ali kup težav? To čaka vaše znamenje do konca tega leta

V ponvi segrejte preostalo juho. Na njej podušite gobe, jih začinite in nato porazdelite po kuskusu. Po vrhu porazdelite še korenje in ohrovt ter paradižnike.

Stepite jajca, jih razžvrkljajte s škrobom in vse skupaj primešajte omaki iz svežega sira. Prelijte po kolaču in ga približno 45 minut pecite v pečici, da se obarva lepo zlato rjavo.

Na osebo približno 2702 KJ (646), beljakovine: 46 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 89 g.

Preberite še: Veganske polnjene paprike ali 10 zdravilnih lastnosti medu