Peresniki bolognese

2. 6. 2008
Deli
Peresniki bolognese

Obrok za moč.

Potrebujete

2 jedilni žlici oljčnega olja

? skodelice narezane puranje šunke

1 srednje velik korenček

1 veliko steblo stebelne zelene

1 manjšo čebulo

? kg mlete govedine

2 stroka česna

? skodelice rdečega vina

? skodelice piščančje jušne osnove

1 veliko pločevinko pelatov

? skodelice mleka

? kg peresnikov

4 jedilne žlice nastrgane mocarele

Priprava

Korenček in zeleno narežite na manjše koščke, čebulo drobno nasekljajte. V višji teflonski ponvi segrejte olje na zmerni temperaturi, dodajte narezano zelenjavo in rezine puranje šunke ter pražite, da zelenjava rahlo porjavi in se zmehča (približno 10 minut). Stroka česna olupite ter sesekljana dodajte v ponev skupaj z mletim mesom. Premešajte in pražite približno 5 minut. Ko meso lepo porjavi, prilijte vino in pražite še 10 minut. Med praženjem večkrat premešajte. Na koncu dodajte jušno osnovo, narezane pelate in mleko. Vse skupaj počasi dušite na zmerni temperaturi pol ure. Občasno premešajte, da preprečite sprijemanje omake na dno posode. Med dušenjem skuhajte peresnike po navodilih na embalaži, jih dobro odcedite in razporedite na krožnike. Prelijte z omako, potresite z nastrgano mocarelo in postrezite. Zadostuje za 4 porcije.

Na porcijo

485 kalorij, 35 g beljakovin, 32 g ogljikovih hidratov, 21 g maščob (7 g nasičenih), 4 g vlaknin, 409 mg natrija.

Okusna priloga

Solata z gorgonzolo

Potrebujete

2 ? skodelici očiščene in narezane mešane zelene solate

? skodelice jagod

1 jedilno žlico sesekljane čebule

1 jedilno žlico nadrobljene gorgonzole

1 jedilno žlico sesekljanih orehov

1 čajno žličko mletih lanenih semen

1 jedilno žlico balzamičnega kisa

1 čajno žličko oljčnega olja

Priprava

V večjo skledo stresite solato, jagode, čebulo, gorgonzolo, orehe in lanena semena. Pokapljajte z oljem in kisom ter premešajte. Zadostuje za eno porcijo.

Na porcijo

235 kalorij, 6 g beljakovin, 24 g ogljikovih hidratov, 15 g maščob (2, 7 g nasičenih), 7 g vlaknin, 160 mg natrija.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"