Odlična jed, po kateri je dobila ime tudi najbolj slavna miška na svetu! Preverite, kako ga pripraviti.
Sestavine za 4 osebe:
- 1 manjša rdeča paprika
- 1 manjša rumena paprika
- 2 čvrsta paradižnika (za ratatouille)
- 2 zrela paradižnika (za omako)
- 1 srednje velik jajčevec
- 1 srednje velika bučka
- 2 žlici oljčnega olja
- Pol čebule
- 2 stroka česna
- Sol in poper po okusu
- Mešanica mediteranskih začimb
- Nekaj vejic sveže bazilike
Prisluhnite novi epizodi Aktivni Podkasta! >
Priprava:
1. Najprej zelenjavo za ratatouille dobro očistite in operite. Bučko, jajčevec, papriki in čvrsta paradižnika narežite na enakomerne rezine. Jajčevce posolite in pustite stati nekaj časa, da spustijo vodo, nato pa jih osušite s čisto kuhinjsko krpo.
2. Nato pripravite zelenjavo za omako. Zrela paradižnika olupite in jim odstranite semena, nato pa jih narežite na majhne kocke. Čebulo in česen olupite ter ju ločeno drobno nasekljajte.
3. V ponvi segrejte žlico oljčnega olja, na katerem prepražite čebulo. Po nekaj minutah dodajte še česen, ko slednji zadiši pa primešajte še kocke paradižnika. Vse skupaj na hitro popražite in začinite po okusu. Dušite na nizki temperaturi, da dobite mehko, kašasto omako. Na koncu vmešajte še nasekljano svežo baziliko.
4. V ponev, primerno za peko v pečici ali okrogel višji pekač najprej naložite paradižnikovo omako, ki jo nato prekrijete z narezano zelenjavo. Zlagajte jo v enakomernem zaporedju, rezine pa naj se med seboj nekoliko prekrivajo. Zlagajte, dokler ne napolnite celotnega pekača.
4. Zelenjavo na vrhu nato rahlo začinite in prelijte z 2 žlicama oljčnega olja. Ratatouille pecite približno 45 minut pri temperaturi 180°C.
5. Ko je jed pečena, jo odstranite iz pečice, pustite da se nekoliko ohladi in nato postrezite.
- Preberite tudi: RECEPT: osvežilna solata z lubenico in feta sirom
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?