Je polna vitamina C in krepi vaš imunski sistem: TAKO pripravite domačo šipkovo marmelado

13. 10. 2024
Deli
Šipkova marmelada je bogata z vitaminom C in odlična za krepitev imunskega sistema. (foto: Profimedia)
Profimedia

Šipkova marmelada je bogata z vitaminom C in odlična za krepitev imunskega sistema. 

Ta različica z manj sladkorja ohrani naravno sladkost šipka, obenem pa poskrbi za bolj zdrav izdelek.

Preberite še: 

Sestavine:

  • 1 kg svežih šipkov (ali 500 g suhih šipkov, ki jih prej namočite)
  • 250 g sladkorja (po možnosti rjavega ali kokosovega sladkorja za bolj zdrav nadomestek)
  • sok ene limone500 ml vode (po potrebi)
  • pektin (če želite dodatno zgoščevanje, 1 vrečka)

Priprava:

  1. Priprava šipka: Če uporabljate sveže šipke, jih temeljito operite in očistite (odstranite peclje in muhe). Če uporabljate suhe šipke, jih čez noč namočite v vodi, da se zmehčajo.
  2. Kuhanje: Šipke dajte v velik lonec in jih zalijte z vodo, da so popolnoma pokriti (približno 500 ml). Zavrite in nato na nizki temperaturi kuhajte približno 45 minut, dokler se šipki popolnoma zmehčajo. Občasno jih premešajte in po potrebi dodajte malo vode.
  3. Pasiranje: Ko so šipki kuhani in mehki, jih pretlačite skozi fino cedilo ali pasirko, da odstranite semena in lupine. Dobiti morate gladko šipkovo kašo
  4. Kuhanje marmelade: Šipkovo kašo dajte nazaj v lonec in dodajte sladkor ter limonin sok. Počasi segrevajte in mešajte, da se sladkor popolnoma raztopi. Po potrebi lahko dodate malo več vode, če je zmes pregosta. Če želite gostejšo marmelado, dodajte pektin po navodilih na embalaži.
  5. Kuhanje do prave gostote: Marmelado kuhajte na srednji temperaturi še približno 15–20 minut, dokler ne dosežete želene gostote. Preverite gostoto tako, da malo marmelade kapnete na krožnik, ohladite in preverite, ali se strdi.
  6. Polnjenje kozarcev: Še vročo marmelado nalijte v sterilizirane kozarce, jih dobro zaprite in obrnite na glavo za 10 minut, da ustvarite vakuum.
sipek, marmelada, kuhanje sipkove marmelade

Še vročo marmelado nalijte v sterilizirane kozarce, jih dobro zaprite in obrnite na glavo za 10 minut, da ustvarite vakuum.

Profimedia

Zdrav nasvet:

- Če želite še manj sladko marmelado, lahko zmanjšate količino sladkorja na 200 g ali uporabite sladila, kot je stevia ali eritritol.

- Pektin ni nujno potreben, saj šipkova marmelada zaradi naravne vsebnosti pektina pogosto dobro zgosti sama. Vendar pa ga lahko dodate, če želite še bolj kompaktno strukturo.

Shranjevanje:

Ko se kozarci ohladijo, jih shranite v temen in hladen prostor. Marmelada bo zdržala več mesecev, odprto pa hranite v hladilniku.Uživajte v svoji domači šipkovi marmeladi z manj sladkorja, ki je odlična za namaz na kruhu, palačinkah ali kot dodatek k jogurtu!

Preberite še: