Njegove številne zdravilne lastnosti počasi in previdno priznava tudi uradna medicina, ljudske množice pa že stoletja vedo, da kislo zelje po prekrokani noči zanesljivo prežene še tako hudega mačka.
Njegove zdravilne lastnosti so cenili že stari Grki in Rimljani, še danes pa slovi kot odlična hrana za preganjanje odvečnih kilogramov in razstrupljanje telesa. Vsebuje malo kalorij, a veliko vode in prehranske vlaknine, zato nam daje občutek sitosti.
Izberite prave
- Premočno pekoč ali grenak okus svežih listov je posledica neuravnotežene preskrbe tal z gnojili.
- Ne glede na sorto v trgovini vedno izbirajte glave s čvrstimi in hrustljavimi zunanjimi listi brez temnejših pergamentnih peg, prask in razpok.
- Prerezanega ali že vnaprej narezanega zelja raje ne kupujte, ker zaradi zraka in svetlobe zelo hitro izgublja vitamin C.
- Na hladnem in suhem so zdrave zeljne glave obstojne zelo dolgo. Za daljše shranjevanje v kleti jih zavijte v časopisni papir ali obložite s slamo in položite v suhe lesene zabojčke. Prerezano glavo lahko shranite v hladilniku v dobro zaprti posodi teden ali več.
- V pravilno kisanem zelju se razvijejo mikroorganizmi, ki zavirajo procese gnitja v črevesju in pospešujejo izločanje strupenih snovi.
- Preveč kislega zelja nikoli ne perite, saj boste z vodo izprali tudi veliko hranilnih snovi. Jedi raje dodajte malo vode, da razredčite kislino.
Priprava in uporaba
- Največ aktivnih učinkovin boste ohranili, če boste zelje jedli surovo. Če pa ga toplotno obdelujete, poskrbite, da je jed pripravljena v čim krajšem času.
- Zaradi nizke energijske vrednosti in visoke vsebnosti različnih biološko aktivnih snovi je zelje zelo priljubljena hrana za zmanjševanje telesne teže. 100 g sladkega zelja ima le 25 kilokalorij, 100 g kislega pa le 22.
- Zelnica spodbuja izločanje žolča in delovanje trebušne slinavke, zato ljudski zdravilci za lajšanje težav s slabo prebavo priporočajo redno pitje kozarca sveže zelnice vsako jutro.
- Mladi cvetovi in poganjki ter sejanci, ki jih med redčenjem izrujemo na vrtu, so okusen in vitaminsko bogat dodatek solatam. Kakovostno pridelana semena lahko poskusite tudi kaliti. Kalčki so sočni, hrustljavi in pikantni.
- Poparki iz svežih zeljnih listov pomagajo izločati nakopičeno sluz iz dihal in prebavil.
Zdravilne lastnosti
- Pospešuje presnovo ogljikovih hidratov in uravnava delovanje žlez z notranjim izločanjem.
- Kislo zelje zmanjšuje količino holesterola v krvi in omili težave, ki se pojavijo po prekrokani noči.
- Antioksidanti v zelju onemogočajo delovanje prostih radikalov in povečujejo proizvodnjo encimov, ki jih telo potrebuje za razstrupljanje.
- Spodbuja prebavo in omogoča razvoj zdrave črevesne flore. Skrbi za zdravo srce in ožilje, ker preprečuje razvoj ateroskleroze.
- Redno uživanje zelja v vseh oblikah močno zmanjša tveganje za razvoj raka na prostati, debelem črevesu in pljučih.
- Povečuje spolno aktivnost, krepi imunski sistem ter izboljšuje spomin in koncentracijo.
Hranilna sestava
- Vsebuje okoli odstotek beljakovin, nekaj odstotkov prebavljivih ogljikovih hidratov in večje količine neprebavljive prehranske vlaknine celuloze.
- Med minerali prevladujejo kalij, železo, magnezij, žveplo in baker. Ugodno razmerje med kalcijem in fosforjem zagotavlja večji izkoristek kalcija v organizmu.
- Zelje je tudi bogat vir mikrominerala selena, če so tla, v katerih raste, dobro preskrbljena z njim.
- Omeniti moramo še vitamina B1 in K, karotenoide in morda malo manj znan, a za zdrav želodec bistven vitamin U.
- Ima ogromno vitamina C. 100 gramov ga vsebuje celo do 50 mg, kar je primerljivo z limono ali pomarančo. Rdeče zelje vsebuje več vitamina C kot belo.
- Glukozinolati so posebna skupina žveplovih spojin z močnim protirakavim delovanjem, ki jih najdemo tudi v brokoliju in cvetači.
foto: Shutterstock
Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"