Vsaka ženska, starejša od 50 let, bi v svoj tedenski jedilnik morala vključiti to izjemno živilo.
Kako pogosto uživate kvinojo? To izjemno živilo ni le modna muha, temveč nudi nešteto koristi za naše zdravje.
Inki so kvinojo, ki se je pred tisočletji rodila v osrčju Južne Amerike, sprva imenovali "matično zrnje", v zadnjih letih pa je postala znana kot "superživilo". Medtem ko so to izrazoslovje v veliki meri ovrgli in ga označili za spretno trženje, pa koristi kvinoje za zdravje nikakor niso bile ovržene. Študije o prehrani kvinoje so pokazale, da je to živilo zaradi nekaterih ključnih lastnosti zelo koristno za vaše splošno zdravje. Toda preden se poglobimo v podrobnosti, se splača vedeti, kaj točno je kvinoja.
In ne glede na to, kako močno se trudite z izgovorjavo in si ob tem lomite jezik, mi vsekakor močno upamo, da ste že jedli to starodavno žito brez glutena, saj ima ogromno koristi za vaše zdravje.
Vsi vemo, da so glavna sestavina zdrave prehrane beljakovine. To nujno makrohranilo je idealno za rast mišic, okrevanje, delovanje možganov in splošno zdravje. Ena od glavnih zdravstvenih koristi kvinoje je visok delež beljakovin v povezavi z gosto snovjo aminokislin.
Kvinoja je polnozrnati ogljikov hidrat brez glutena, ki ga tvori seme rastline Chenopodium quinoa. Ker so polnovredna žita značilna za živila, ki rastejo iz tal, to pomeni, da je odgovor na staro vprašanje "ali je kvinoja žito?" presenetljivo ne. Kljub vizualni podobnosti kvinoja ni žito, temveč stročnica. Natančneje, obstaja več kot 120 različnih vrst kvinoje, vendar večinoma vidimo kvinojo v eni od treh glavnih različic.
Kvinoja vsebuje veliko več hranil, ki krepijo mišice, kot večina žitnih izdelkov, ki jih najdete v supermarketih. Dodaten bonus: gre za kompleksne beljakovine, kar pomeni, da vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih vaše telo potrebuje (večina rastlinskih beljakovin vsebuje le nekatere od teh ključnih aminokislin).
Če samo eno skodelico kvinoje na dan vključite v žitno skledo z drugo zelenjavo ali jo dodate v domačo juho, boste v svojo jed dodali osem gramov beljakovin.
View this post on Instagram
Rdeča kvinoja je sorta kvinoje, semena (ki mu zaradi njegovega obnašanja v kuhinji pravimo psevdocerejsko), ki izvira iz Andov. Kako se razlikuje od bele kvinoje? Po mnenju tega strokovnjaka je rdeča kvinoja pri kuhanju in pri okusu čvrstejša in trša od bele kvinoje ter ima tudi bolj intenziven okus. Toda rdeča kvinoja ni edina vrsta kvinoje, ki obstaja. Strokovnjaki trdijo, da poleg bele in rdeče barve najdemo tudi črno, v številnih specializiranih trgovinah pa je mogoče najti tudi tribarvno kvinojo. In verjeli ali ne, obstajajo tudi bolj ekstravagantne barve, kot sta roza in lila, ter nekoliko večje sorte z bolj stožčasto, sploščeno ali zaobljeno obliko.
View this post on Instagram
Lastnosti rdeče kvinoje
Prehransko sta bela in rdeča kvinoja praktično enaki, razlike v deležu maščob so skoraj zanemarljive, čeprav jih rdeča kvinoja vsebuje manj kot bela," pravijo nutricionisti. Tako kot pri vseh vrstah kvinoje je treba poudariti vsebnost beljakovin (v povprečju med 13 in 16 %, čeprav v Španiji obstajajo manj znane sorte, ki jih vsebujejo več)," poudarja.
Rdeča kvinoja - po kuhanju ohrani boljšo obliko in barvo. Rdeča kvinoja ima tudi močnejši okus in bolj žvečljivo teksturo kot bela kvinoja, ki ima bolj pridušen in grenak okus.
Kvinoje se lahko pohvali z lahko prebavljivostjo (vsi vemo, da boste z dobro prebavo živeli dlje in bolje), med drugim tudi zaradi odsotnosti glutena, zaradi česar je primerna za ljudi s celiakijo ali neceliakijo, občutljivo na gluten.
V bistvu gre za psevdožitarico z veliko beljakovinami ter maščobnimi kislinami omega 3 in 6, zato je odlična sestavina za dieto, ki deluje proti staranju.) Poleg tega, da vsebuje vse esencialne aminokisline, je bogata z železom, flavonoidi, vlakninami, cinkom in drugimi minerali.
Na splošno velja, da večina ljudi ne dobi dovolj železa. Ena od prednosti kvinoje za zdravje je visoka koncentracija tega minerala, ki zagotavlja približno 30 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa. Vendar je treba upoštevati, da vsebuje tudi snov, imenovano fitinska kislina, ki lahko zmanjša absorpcijo železa. Če kvinojo pred kuhanjem namočite, lahko zmanjšate vsebnost fitinske kisline in omogočite, da se železo lažje absorbira.
Rdeča kvinoja ima, kot smo že omenili, manj lipidov (maščob) kot bela kvinoja, čeprav na splošno ni zelo mastno živilo, poudarjajo strokovnjaki.
View this post on Instagram
Lahko vam pomaga izgubiti težo
Samoumevno je, da morate za hujšanje pojesti manj kalorij, kot jih porabite. Nekatera živila bolje spodbujajo hujšanje kot druga, ena od glavnih zdravstvenih koristi kvinoje pa je vpliv na presnovo. Ker vsebuje veliko beljakovin, raziskave o prehrani kvinoje kažejo, da lahko to živilo poveča presnovo in znatno zmanjša apetit. Poleg tega lahko zaradi bogate gostote vlaknin dlje časa občutite sitost, kar lahko zavira apetit, zaradi česar zaužijete manj kalorij.
Če ste na dieti ali se veliko ukvarjate s športom, je rdeča kvinoja odličen zaveznik, saj vsebuje malo maščob ter veliko ogljikovih hidratov in kakovostnih beljakovin. Zagotavlja moč, energijo in vzdržljivost. Zato je na seznamu 20 ogljikovih hidratov, ki pomagajo pri hujšanju in hujšanju, ter eden od zdravih prigrizkov, priporočljivih za športnike.
View this post on Instagram
In še nekaj za vse ljubiteljice lepote, kvinoja vsebuje veliko vitamina A in riboflavina, ki delujeta kot naravna sestavina proti staranju. Ne le da pomaga koži pri spodbujanju svežega kolagena, ampak tudi zmanjšuje drobne linije in gube ter tako zagotavlja sijočo kožo.
Kvinoja prav tako pomaga spodbujati zdravje las. Beljakovine v kvinoji hranijo in ščitijo lasne mešičke od korenin. Hidrolizirane beljakovine, pridobljene iz tega polnovrednega zrna, so glavna sestavina različnih izdelkov za lase. Kvinova je bogat vir 9 esencialnih aminokislin, ki lahko naravno okrepijo lasne mešičke, obnovijo lase, saj nahranijo in navlažijo lasišče. Študije razkrivajo, da humektant - naravna snov tvori zaščitni sloj na lasišču pred onesnaženjem in prahom. Kvinojo, ki je vir različnih mineralov, vključno s kalcijem, železom in fosforjem, lahko takoj uporabimo kot sredstvo za odpravo prhljaja. Kvinojo zmeljite v prah, dodajte vodo, da dobite pasto, in jo nanesite na lasišče. Po 15 minutah jo sperite in temeljito izperite z blagim šamponom.
View this post on Instagram
Preberite več na Elle.si