Pozimi jih črtajte iz jedilnika: TO so priljubljena živila, ki bi se jih v hladnih mesecih morali izogibati

16. 12. 2024
Deli

Številna živila, med katerimi so sadje in zelenjava lahko na račun hitrega transporta uživamo skozi celo leto. 

Kljub temu, da so trgovske police dobro založene z različno hrano, med drugim tudi izven sezonsko in eksotično, ta živila vselej niso najbolj optimalna izbira. Eden izmed razlogov je pomanjkanje hranilnih vrednosti.

Elizabeth Sommer, avtorica Eat Your Way to Happiness pravi: "Daljši kot je čas med nabiranjem in uživanjem sadja, manj hranilnih snovi ima." Zaradi tega je koristno, da prehrana temelji na sezonskih in svežih živilih iz neposredne okolice.

Ne spreglejte:

Katera živila je v zimskem času bolje črtati iz jedilnika?

1. Šparglje

Čeprav so šparglji v številnih trgovinah na voljo skozi celo leto, so za uživanje najprimernejši v pomladnem času, ko so njihovi vršički čvrsti in okusni. V zimskem času šparglje in podobna živila pogosto dobavljajo iz držav Latinske Amerike, ki pa na žalost niso toliko okusni in hranljivi. Namesto špargljev raje posezite po brokoliju, ki je poln vitamina C, ki krepi odpornost in vitamina K, ki je odličen za podporo kosti.

2. Breskve

Če na trgovskih policah v zimskem času najdete breskve, najverjetneje izvirajo iz Južne Amerike, saj je pri nas sicer poletje glavni čas za sladke in sočne breskve. Za alternativno lahko izberete citruse, med drugim pomaranče, ki so polne vitaminov in mineralov, ki varujejo pred virusnimi obolenji.

Breskve.
Profimedia

3. Sveži grah

Sveži grah je eden izmed spomladanskih vrtnin. V kolikor na grah naletite v zimskih mesecih, si lahko namesto svežega okusa obetate mokastih plodov in slabega okusa. V izogib temu, namesto svežega graha posezite po zamrznjeni različici graha, ki bo po okusu še najbližje sveži.

4. Borovnice

Borovnice so v poletnem času zelo priljubljen in iskan sadež, poln koristnih antioksidantov, vitaminov in mineralov. V zimskih mesecih so oropane hranil, še zlasti vitamina C in bolj nagnjene k gnitju. Za nameček pa so cenovno veliko dražje.

Pozimi jih črtajte iz jedilnika: TO so priljubljena živila, ki bi se jih v hladnih mesecih morali izogibati
Profimedia

Namesto tega si poleti raje naredite zalogo in jih zamrznite ter shranite v skrinji. V prvih šestih mesecih bodo ohranile enako količino antioksidantov kot sveže. Zamrznjene borovnice lahko prav tako kupite v številnih trgovinah.

5. Jagode

Tudi jagode pozimi niso najboljša izbira, saj navadno nimajo okusa in vonja po jagodah, med dolgotrajnim skladiščenjem pa so se prav tako izgubile vse hranilne snovi. Če hrepenite po jagodah, lahko namesto njih pozimi izberete zamrznjene gozdne sadeže, ki se bodo dobro podali kot samostojna sladica s smetano ali pa sladkim dobrotam, kot so pite. 

Vir: punkufer.dnevnik.hr

Starinska jed brez kapljice olja: s svojim okusom navdušuje prav vse