Znaki, da uživate preveč maščob

9. 6. 2023
Deli
Znaki, da uživate preveč maščob (foto: Profimedia)
Profimedia

Maščobe v prehrani so pomembne za zdravje, a v zmerni količini. Kako vas telo opozarja, da jih uživate preveč?

Strokovnjaki opozarjajo, da je še posebej problematično, če pretiravamo z nasičenimi maščobami, ki se v največjih količinah nahajajo v predelanih mesninah ter sirih in drugih mlečnih izdelkih.

Poznamo tudi nenasičene oziroma "zdrave" maščobe, ki se nahajajo v oreščkih, avokadu in lososu. A kljub temu, da imajo pozitivne učinke na zdravje, je dobro da jih omejimo.

Ne glede na vrsto maščobe lahko ob pretiranem uživanju opazimo naslednje znake:
  • Pridobivanje telesne teže: maščobna živila so precej kalorična, zaradi česar lahko zaradi pretiranega uživanja pride do povečanja telesne teže.
  • Prebavne težave: če uživate preveč maščob, obstaja verjetnost, da zaužijete premalo vlaknin, kar lahko privede do zaprtja in drugih prebavnih težav.
  • Zadah: če je maščoba vaš primarni vir energije, proizvajate ketone, kar lahko pripelje do neprijetnega zadaha.

V kolikor pretiravate z uživanjem nasičenih maščob, pa lahko poleg omenjenih znakov opazite tudi povišanje holesterola, obenem pa lahko pride do splošnega slabega počutja - nasičene maščobe namreč povzročajo vnetja v telesu, kar lahko privede do pretirane utrujenosti, šibkosti in splošnega slabega počutja.

Pretiravanje z maščobami lahko pripelje do resnih zdravstvenih težav, zato je pomembno, da slednje omejimo in da tudi sicer poskrbimo za pestro, uravnoteženo prehrano v kombinaciji z gibanjem, zadostno količino spanca ter drugimi komponentami zdravega življenjskega sloga.

Vir: eatthis.com

Morda bi vas zanimalo tudi:

Kineziologinji o pravilnem gibanju

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Evo in Pio, kineziologinji, ki delujeta pod Instagram profilom @kineasyology. Dekleti sta nam v pogovoru zaupali, katere mišice imamo najpogosteje šibke in kako jih lahko okrepimo, kako prepoznamo, če pretiravamo z vadbo, katere znane "fitnes citate" moramo preslišati, na katere rdeče zastavice moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne vadbe zase ter še veliko več.

Pogovoru prisluhnite tukaj: