Anksioznost in poporodna depresija? TO je zanesljiv način, kako si lahko pomagate (in NISO antidepresivi)

nosečnost & čuječnost (foto: Profimedia) Profimedia
17. 1. 2023

Zaskrbljenost zaradi poroda – in tega, kar bi lahko sledilo – povzroča stres za bodoče matere in povečuje tveganje pri porodu. Vendar obstaja naravna rešitev. 

Mnoge ženske so anksiozne zaradi poroda. Strah pred neznanim in pretirana skrb lahko vplivata na težave pri porodu. Podaljšata lahko tudi čas poroda – v povprečju za 47 minut – porod je težji,  povečata se verjetnost carskega reza in tveganje za poporodno depresijo. Čuječnost pri nosečnicah lahko bistveno zmanjša ta tveganja.

Kaj je čuječnost in kako vam lahko pomaga?

Čuječnost je opredeljena kot posvečanje pozornosti sedanjemu trenutku, kot osredotočanje na dani trenutek. Program čuječnosti ob koncu tedna, ki ga je pripravila babica Nancy Bardacke, je v program priprav na porod vključila tudi čuječnost – zavedanje dihanja, telesa, meditacijo pri hoji in jogo.

Nosečnice uči, naj bodo v mislih osredotočene na sedanji trenutek, namesto da skrbijo za naslednji popadek ali se spominjajo prejšnjega.

Bardacke udeleženkam občasno razdeli ledene kocke, ki jih morajo držati nekaj sekund, z namenom, da se osredotočijo na dani trenutek. Tako so, kot pravi, manj dovzetne za stres in bolečino.

Verjame, da ima čuječnost številne koristi in pravi: »S pomočjo čuječnosti pri delu z nosečnicami, opažanjem, da so le-ti začasni in da je vmes čas za sprostitev, se bodoči starši naučijo veščine, ki jo lahko uporabijo tudi pozneje pri starševstvu – pomirijo otroški jok ali kasnejše napade malčkove jeze, z enakim zavedanjem o danem trenutku.« 

Študija je pokazala, da imajo ženske v skupini za čuječnost manj pogosto poporodno depresijo in manj verjetno je, da bodo med porodom uporabljale antidepresive.

Glavna težava je vpis na tečaj, saj je teh tečajev precej malo, prav tako pa je zelo malo usposobljenih strokovnjakov. Tu je nekaj primerov organizacij in tečajev čuječnosti:

 • Društvo za razvijanje čuječnosti
 • SATI Center za čuječnost
 • MAHA Center za integrativno medicino
 • Univerza Sigmunda Freuda Dunaj - podružnica Ljubljana
 • Strokovna krovna zveza za psihoterapijo

Na voljo je tudi različna literatura, kot je na primer:

 • Čuječnost: trening za obvladovanje stresa in polno prisotnost v življenju (avtor Robert Križaj)
 • Čuječnost: kako najti mir v ponorelem svetu (avtorja Mark Williams in Danny Penman)
 • Čuječnost za zaskrbljene (avtor Padraig O´Morain)
 • Zdravilna moč čuječnosti (avtor Jon Kabat - Zinn)
 • Čuječnost za starše (avtor Amber Hatch)
 • Metoda Wima Hofa: odklenite svoj polni človeški potencial (avtor Wim Hof)

Informacije o čuječnosti lahko najdete tudi med spletnimi viri. Pri vsakodnevni uporabi čuječnosti pa vam lahko pomagajo številne aplikacije, kot so: 

 • MyLife (odprete lahko svoj profil, ki vključuje osnovne informacije, za začetek izvajanja različnih vodenih meditacij. Aplikacija vas lahko tudi vas vsak dan opomni na prijavo) 
 • Mindfulness Coach (Aplikacija vključuje štiri glavne komponente: učenje, vadba, sledenje, opomniki, ki uporabnika vodijo skozi praktične zvočne ali samovodene vaje usposabljanja na podlagi osebnih preferenc.)
 • Insight Timer (Insight Timer se lahko pohvali s tem, da je ena boljših brezplačnih aplikacij za izboljšanje spanja, tesnobe in stresa. Vrednost vsega, kar ponujajo za vsakogar na brezplačni osnovni ravni, je nekaj, česar ni mogoče spregledati.)
 • Calm (Calm je vizualno lepa aplikacija, vendar utegne biti nekoliko nepregledna za nove uporabnike. Iskanje brezplačne vsebine v aplikaciji je lahko izziv in marsikdo pomisli, da aplikacija ni brezplačna. Tematske meditacije in glasbeni seznami predvajanja v premium različici so odlični. Vendar so številne zgodbe slavnih v aplikaciji lahko moteči.)
 • Headspace (Aplikacija začetnikom predstavlja tečaje čuječnosti in meditacije v udobni in za uporabo enostavni obliki ter postopoma predstavlja nove tehnike. Čeprav so na Headspace napredni tečaji, nobena od meditacij ne traja več kot 30 minut. Na žalost Headspace ne ponuja nobene brezplačne vsebine, vendar je z naročnino na voljo brezplačen preskus.)
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nebby (@smilebehindtheillness)

Navsezadnje čuječnost ni primerna samo za nosečnice - uporablja se lahko vse življenje, za vse življenjske situacije. Pomaga vam lahko pri napadih migrene, pri odnosih in izboljšanju samozavesti, pri športnih aktivnostih in številnih drugih področjih našega življenja. 

viri: