Vprašanje:

kako naj shujšam?

Najprej vas lepo pozdravljam. imam eno vprašanje, ki se navezuje tako zdravstveno vprašanje, tako kot na prehrambeno vprašanje. visoka sem 180 cm, in težka sem 80kg, in stara sem 20 let. rada bi shujšala, nujno moram saj že to moje stanje vpliva na zdravje. imam podedovan viso pritisk. pri mirnem telesu imam 145/95mmHg. mislim, da se je celo zvišal, ker sem se zredila. ne vem kaj naj storim, ne vem kaj jem in kako naj se prehranjujem. rada bi skujšala prišla na 70 kg, vem da bo težka pot do uspeha, vendar sem pripravljena. poskusila sem celo s tekom, pa s fitnesom, kjer sem hodila 1 leto, vendar mi je fitnes samo škodil. upam da mi boste znali pomagati, ker sama si ne znam. v naprej se vam zahvaljujem za odgovor

Odgovor:

Zdravo, Nataša!

Hvala za izčrpno vprašanje.

Glede krvnega tlaka imaš prav -> zmanjšati boš morala svojo telesno težo -> znano je po raziskavah, da za vsak 1 kilogram, ki ga izgubimo, se povprečno zmanjša krvni tlak za 1 mmHg -> torej če bi izgubila 10 kg, bi se ti glede na populacijske podatke tlak lahko znižal, ker bi srce potrebovalo manj napora za črpanje krvi po telesu.

Priporočam ti ukrepe, ki po raziskavah sodeč dokazano znižajo krvni tlak:

- jej celo, svežo, nerafinirano in neobdelano hrano, ki vključuje sadje , zelenjavo, česen, čebulo, celo zrnje, sojo, fižol, semena, lešnike, olivno olje, ribe iz mrzle vode (tuna, sardine, itd. )

- dieta brez soli (oz. močno zmajšano dodajanje natrijevega klorida v prehrano) -> večina ljudi se tega zaveda, vendar običajno pozabijo, da morajo ob zmanjšanju natrijevih soli nujno povečati vnos kalijeve soli (natrijevi ioni se večinoma nahajajo v zunajceličnem prostoru, medtem ko se kalijevi ioni nahajajo v znotrajceličnem prostoru . .

- izogibaj se hrane, ki ima dodano sol (na žalost je to skoraj vsa industrijsko predelana hrana) -> potrebno bo torej iti v trgovine z naravno hrano! ! !

-izogibaj se hrane s sladkorji, mlečnimi produkti (kravje mleko zamenjaj za zdravo polnovredno sojino mleko -> mislim, da ti ne bo žal . . ), rafinirane hrane, ocvrte hrane (vsebuje trans maščobne kisline, ki so škodljive . . ), "junk food" hrane in kofeina (lahko povečuje tlak),

- pij veliko vode, da boš lažje odplavljala odvečne strupe iz telesa

- priporočam ti naslednje dodatke v prehrano: Calcij (vsaj 800-1500 mg dnevno), Vitamin C (1000 mg dnevno), Koencim Q 10 (50 mg 2 krat dnevno), Kalij (v tujini lahko kupiš kalijev klorid), priporočam ti tudi magnezije tabletke . .

- reduciraj telesno težo z blago aerobno vadbo

- zmanjšaj stres - meditacija, zmanjšaj okoljski stres (znižaj glasnost okolja, znižaj svetlobo v okolju), uporabljaj metodo biofeedback-a in metodo progresivne mišične relaksacije

Če želiš, si vabljena v našo NTM skupino za hujšanje (po metodi NTM - Naravno Topljenje Maščob) v Ljubljani, s katero boš mimogrede dosegla svojo optimalno telesno težo in s pomočjo naših zdravnikov tudi znižala previsok krvni tlak.

Glede fitnesa si napisala, da ti je škodil -> verjetbo si mislila povedati, da ti je fitnes dvignil previsok krvni tlak. To je možno, ker nestrokovno vodena fitnes vadba (neustrezne vaje, neustrezno dihanje, itd) lahko visok tlak še poslabša -> če pa se odločiš, da ti strokovnjak predpiše optimalne vaje, pa po raziskavah sodeč (in osebnih izkušnjah) prilagojena fitnes vadba na dolgi rok vpliva na znižanje krvnega tlaka.

Lep pozdrav!

Robert Pal, svetovalec za prehrano

www. RobertPal. com

Odgovarja: Robert Pal

Sprašuje: Nataša

Tema: Prehrana

Oznake: hujšanje, prehrana, vadba, Visok krvni tlak

Odgovor objavljen: 14. september 2008.

← Nazaj na vsa vprašanja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri