TO je trenutno najbolj priljubljena dieta na svetu! Rezultat? V 5 dneh naj bi izgubili 7 kilogramov

TO je trenutno najbolj priljubljena dieta na svetu! Rezultat? V 5 dneh naj bi izgubili 7 kilogramov (foto: Profimedia) Profimedia
27. 9. 2022

Japonska bananina dieta je trenutno ena najbolj priljubljenih na svetu. Preverili smo, zakaj je tako.

Na aktivni.si verjamemo, da ni univerzalnega pristopa k zdravemu življenjskemu slogu. Prehranjevalni načrti morajo biti individualizirani in usmerjeni k posamezniku – za optimalne in dolgotrajne rezultate je treba upoštevati osebo kot celoto. Preden začnete z novim prehranjevalnim načrtom, se zato vedno posvetujte s svojim zdravnikom ali registriranim strokovnjakom, še posebej v primeru že obstoječih zdravstvenih težav.

Dieta z bananami je nastala povsem po naključju

Japonska jutranja bananina dieta je delo farmacevtke Sumiko in njenega moža Hitoshija Watanabeja. Domislila sta si jo čisto po naključju, po objavi pa je postala v svetu zelo priljubljena.

Eden od ustvarjalcev diete Hitoshi Watanba je s pomočjo te, trenutno najbolj priljubljene diete, v le nekaj mesecih izgubil 18 kilogramov.

Osnovno pravilo diete ...

Profimedia

Osnovno pravilo te diete je, da za zajtrk zaužijemo banane s kozarcem vode sobne temperature.

Dan se torej začne s kozarcem vode na prazen želodec, in sicer takoj, ko se prebudite. Nato pojeste eno banano. Lahko jih pojeste več, vendar se ne prenajedajte. Če še vedno čutite lakoto, lahko po približno 15 do 20 minutah pojeste nekaj manj kot 837.36 kJ (200 kalorij).

Priporočljive so do štiri banane in do dva kozarca mlačne vode zjutraj, ostali obroki čez dan pa naj bodo zdravi, lahki in redni. Izumitelja diete sicer trdita, da ni posebnih pravil, kaj in koliko je treba jesti.

Dieta z bananami zahteva, da je edina pijača, ki jo uživate, mlačna voda in priporočljivo je, da dieto izvajate do 12 dni. Vaš zadnji obrok naj bo štiri ure pred spanjem, spati morate vsaj osem ur.

Odpovedati se boste morali:

 • sladicam,
 • odsvetujejo pa se tudi alkoholne pijače, sokovi in kava.

Če res čutite potrebo po nečem sladkem, lahko po 15. uri pojeste tablico čokolade ali kakšno sadje.

PREVERITE TUDI: Koliko banan je priporočljivo pojesti vsak dan?

Prednosti in slabosti bananine diete?

Profimedia

Kot celota dieta tudi nagovarja ljudi, naj se držijo nekaterih sprememb življenjskega sloga in prakticirajo pozornost. Prav tako naj ne bi več jedli po 20. uri in se izogibali pijačam – razen vode.

Prednosti bananine diete: 
 • Prebavni encimi, ki jih najdemo v bananah, spodbujajo prebavni sistem.
 • Če zjutraj pojeste banano, se metabolizem ponovno napolni in pomaga ohranjati poln želodec (da se izognete prenajedanju).
 • Banane so dober vir vlaknin in kalija.

Presenetljivi stranski učinki uživanja banan

Slabosti bananine diete:
 • Ni znanstvene podlage, ki bi potrdila, kako bodo banane pri hujšanju pomagale vam.
 • Dieta ne omenja telesne aktivnosti.
 • Zelo hitro lahko postane monotona.
 • Nekateri posamezniki se lahko srečajo s prebavnimi težavami (zaprtje).
 • Prenizek ali previsok energijski vnos pri ostalih obrokih v dnevu.
 • Nekaterim lahko priprava preostalih obrokov predstavlja večji izziv.

Dieta je sicer prilagodljiva, saj omogoča, da si posameznik sam izbere kosilo in večerjo; daje tudi smernice za določitev pravilne velikosti porcij in ne določa natančnih količin.

Sposobnost določanja pravilne velikosti porcij je ključni vidik vsakega dietnega načrta, še bolj pa je pomembna za trajnost in uspešnost dietnega načrta. Prav tako se pri dieti odsvetuje uporabo ocvrte hrane in sladic takoj po obroku.

Načrt prehrane z jutranjo banano se vsekakor razlikuje od številnih drugih modnih diet, saj vključuje številna druga zdrava prehranska načela, kot so uživanje zadnjega obroka precej pred spanjem, zanašanje na biološke znake za prepoznavanje in potešitev lakote, odsvetovanje alkoholnih in kofeinskih pijač itd.

Ne poslužujte se diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale vašemu zdravju. Preden se lotite hujšanja in v svojo prehrano uvedete dieto, se posvetujte z zdravnikom, ki vam lahko pomaga pri sestavi uravnoteženega programa prehrane in gibanja. 
PREBERITE TUDI:
ʺGoran, počivaj v miru. Za tvoje pse bo poskrbljeno. Žal si moral zato umreti.ʺ