Nekdanji predsednik Jugoslavije je bil pravi gurman, tej jedi pa se preprosto ni mogel upreti.
Josip Broz Tito je še danes jabolko spora v mnogih pogovorih. Je bil heroj, rešitelj, diktator, vojni zločinec? Preučevanje njegovega dela prepuščamo zgodovinarjem, zanimivo pa je, da je Tito med drugim tudi cenil dobro kulinariko.
Ne spreglejte:
- Profesionalni kuharji med praženjem čebule vedno dodajo to skrivno sestavino, ki skrbi za vrhunski okus
- Imejte jih vedno pri roki: 8 živil, ki ne smejo manjkati na jedilniku starejših od 50. let
- Pred jutranjo kavo in zajtrkom vsak dan pojejte to živilo in opazujte, kako se izboljšuje vaše zdravje
Na portalu govori.se razkrivajo, da je bila jed, ki je Tita še posebej navdušila, "Karađorđeva šnicla". Gre za srbsko specialiteto, imenovano po Karađorđu Petroviću, vojaškemu vodji iz 19. stoletja. Ta slastna mesna jed je polnjena z kajmakom, nato pa panirana in ocvrta do popolnosti. V nekdanji Jugoslaviji je to bila ena izmed najbolj priljubljenih jedi vseh časov, mnogi pa si jo z veseljem privoščijo še danes.
Recept za Karađorđevo šniclo
Sestavine za 4 osebe:
- 4 svinjske ali telečje zrezke (približno 150 g vsak)
- 200 g kajmaka (ali smetane za kuhanje)
- 2 jajci
- 100 g moke
- 100 g drobtin
- Sol in poper po okusu
- Olje za cvrtje
- Limona za okrasitev
- Peteršilj za okrasitev
Priprava:
Zrezke nežno potolcite s kladivom za meso, da jih stanjšate in naredite mehkejše. Pazite, da jih ne potolčete preveč, da se ne strgajo. Rahlo jih posolite in popoprajte na obeh straneh. Na vsak zrezek nanesite žlico kajmaka. Kajmak enakomerno razporedite po sredini zrezka.Zrezke previdno zvijte v rulado, pri čemer pazite, da je kajmak dobro zaprt v notranjosti.
Pripravite tri krožnike: enega z moko, drugega z razžvrkljanima jajcema in tretjega z drobtinami. Vsak zviti zrezek najprej povaljajte v moki, nato v jajcu in nazadnje v drobtinah, da dobite enakomerno oblogo.
V globoki ponvi segrejte zadostno količino olja za cvrtje. Zvitek previdno položite v vroče olje in cvrite na srednji temperaturi, dokler ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi. To običajno traja približno 5-7 minut na vsaki strani. Ko so zvitki ocvrti, jih položite na papirnate brisače, da odstranite odvečno olje.
Karađorđeve šnicle postrezite tople. Okrasite jih z rezinami limone in svežim peteršiljem. Jed lahko postrežete z različnimi prilogami, kot so krompirjev pire, pečen krompir ali sezonska solata. Dober tek!
Preberite več na Govori.se
- Preberite si še: Kako poskrbeti za ravnovesje hormonov? Pomagajte si s 3 napitki
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?