Sprostitvene masaže, pivo, predvajanje klasične glasbe … Takšen naj bi bil vsakdanjik najprestižnejše pasme goveda na svetu.
Ali to v resnici drži? Japonski živinorejci so vsekakor morali biti precej iznajdljivi. Na Japonskem so namreč do konca 19. stoletja govedo redili izključno za uporabo v poljedelstvu, uživanje govejega mesa je bilo celo prepovedano oz. omejeno. In ko so nekoč delovno govedo, navajeno vsakodnevnega gibanja, zaprli v hleve, so se morali znajti in gibanje nadomestiti.
Velik izziv so predstavljale predvsem majhne pašne površine in pogosta deževna obdobja, ki so redno pašo onemogočala. Zato so živinorejci začeli uporabljati različne tehnike, med njimi tudi masažo, ki naj bi preprečevala krče in otrdelost mišic ter pivo za izboljšanje apetita. Nekateri viri navajajo, da obstajajo živinorejci, ki te tehnike uporabljajo še danes.
Meso za katerega boste odšteli nekaj tisoč evrov
Ne spreglejte še:
- Kdaj ste kupili česen? Če ga imate doma toliko časa, ga nemudoma zavrzite!
- Mleto govedino pred kuhanjem vedno namakajte v tej tekočini
- Le kaj so tiste drobne bele pikice na koži? Nekaj je zagotovo – nikar jih ne stiskajte!
Reja goveda wagyu sicer vključuje celo vrsto strogih rejskih pravil, le tako se lahko zagotovi meso, ki se dobesedno topi v ustih in je vredno več sto evrov na porcijo.
Nedavno se je na TikToku pojavil posnetek najdražje govedine wagyu, ki stane več kot 2,700 evrov (3.000 dolarjev/funt) in jo strežejo le redke restavracije na svetu.
@momentsgang Only a few restaurants around the world serve this!
♬ softcore - ੈ✩‧₊˚
Wagyu dobesedno pomeni japonska krava ali japonsko govedo in ne gre za posebno pasmo temveč se nanaša na različne pasme, ki izvirajo iz Japonske. Najvišji delež vzreje, in sicer kar 90 odstotkov zavzema pasma črnega goveda Tajima. Wagyu pogosto označujejo tudi po kraju izvora, kot so Kobe, Matsusaka ali Yonezawa.
Posebnost wagyu goveda
Govedo je cenjeno zaradi svojega močno marmoriranega mesa – meso, ki je prepleteno z mehkimi maščobami. Vsebuje tudi višji odstotek omega-3 in omega-6 maščobnih kislin kot je to pri navadnem govedu. Meso je zato mehko, sočno in ima edinstven okus.
Viri: citymagazine.rs, wikipedia
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?