3 področja, na katerih morate nujno poskrbeti zase

3 področja, na katerih morate nujno poskrbeti zase (foto: profimedia) profimedia
17. 9. 2018

Če želite poskrbeti za druge, morate najprej preveriti, da se sami dobro počutite na vseh področjih, ki vplivajo na vaše zdravje. Si vzamete dovolj časa za to?

Skrb zase ne pomeni zgolj namakanja v topli kopeli in kosa torte, ki se mu ne morete upreti. Nanaša se tudi na to, v kakšnem stanju sta vaše telo in zdravje. Preverite, ali si vzamete dovolj časa za vsa ta področja.

1. Ste v dobri kondiciji in se redno gibate?

Začnimo pri očitnem: gibanje ima zelo velik vpliv na zdravje, zato je pomembno, koliko časa si tedensko vzamete za vadbo. Je med rednimi izgovori pomanjkanje prostega časa in kopica opravkov? Temu boste morali narediti konec, če želite po naravni poti do boljšega počutja. Šport namreč pomaga prečistiti misli, sprošča hormone sreče, zmanjša tveganje za mnoge bolezni in v splošnem dobro vpliva na telo. Zato zavihajte rokave in že sedaj razmišljajte, katere aktivnosti boste izvajali jeseni in pozimi.

Da ne boste imeli izgovorov tudi v dneh, ko ne bo časa za odhod do telovadnice, preverite vaje, ki jih lahko naredite kar doma: Nekaj minutna vadba, ki jo lahko opravite kar doma.

2. Kaj jeste za kosilo in ali je zajtrk del dneva?

Kako začnete svoj dan? Če ob besedi zajtrk pomislite na vročo svežo kavo in piškote, se zatakne že tu. Zajtrk bi moral biti obilen obrok, pri katerem dobite vse hranljive snovi, ki jih telo potrebuje in hkrati dovolj energije za začetek dneva. Zato na novo vzpostavite jutranjo rutino in namenite nekaj minut tudi zajtrku. Tu pa dobite dobre ideje, kaj si lahko pripravite:

Tedenski jutranji izziv: Zdrav zajtrk za boljši začetek dneva

10 najboljših živil za zajtrk

Nadaljujmo s kosilom. Najbolje je, če si ga večino dni v tednu pripravite doma, kjer lahko nadzorujete, kaj stresete v lonec. Verjetno veste, kako se vaše telo odziva po mastni hrani - oblije vas vročica, ne morete se hitro premikati in postanete zaspani. Tudi če si v restavraciji privoščite bolj zdrave različice obrokov, boste na krožniku dobili tudi ojačevalce okusa in druge umetne stvari, ki jih telo ne prenaša najbolje. Zato hrano pripravljajte doma, lahko tudi vnaprej, če vsak dan ne boste imeli časa za kuhanje. Med delom pa si privoščite sadje, oreščke in navaden jogurt, ki vas nasitijo in hkrati dajo energijo.

Preverite še to: Posvojite navade, ki vas bodo vodile do boljših odločitev glede prehrane

3. Kako se spopadate s stresom?

Če se s stresom ne spopadate sproti, slej ko prej pride do izgorelosti, ki vas zadrži v postelji kar nekaj časa. Zato poskrbite, da boste vedno imeli čas za stvari, ki vas veselijo in trenutke, ki jih namenite samo sebi. V prostih dneh pustite ob strani tudi telefon in ostale elektronske naprave, ki obremenjuje misli in oči ter vam ne dovolijo, da bi se v celoti posvetili čemu drugemu.

Ko se znajdete sredi stresne situacije, pa si pomagajte z globokim dihanjem. Zaprite oči in naredite vsaj 3 globoke vdihe skozi nos, izdihnite skozi usta.