6 'nevidnih' znakov, da ste izgoreli

6 'nevidnih' znakov, da ste izgoreli (foto: Profimedia) Profimedia
2. 7. 2017

Čeprav se na videz še ne sesuvate, vam telo in možgani sporočajo, da imajo dovolj.

Znak št. 1

Med hitrim dremežem se vam je sanjalo, da se je vaš šef prelevil v rožnatega zmaja

Drži, da zdravniki priporočajo kratke dremeže kot pomagalo.  A težava ne tiči v počitku, ampak v tem, kar se zgodi v tistem času. Če v trenutku, ko zaprete oči, sanjate, to pomeni, da vaši možgani trpijo za takšnim pomanjkanjem spanca, da se jim mudi v fazo REM. Ponavadi traja okoli 90 minut, da vstopite v fazo REM in pričnete sanjati.

Nasvet strokovnjakov: vaš dremež sicer ne bi smel biti daljši od 30 minut. Ta v trenutku, ko dosežete fazo REM, postane kontraproduktiven - zbudili se boste omotični, namesto prerojeni.

In zapomnite si: načrtovani dremež lahko nadomesti prepozen spanec prejšnje noči, ne pa celega meseca!

Znak št. 2

Prepričani ste, da trpite za zgodnjo obliko demence - pri 33-tih!

Se vam zdi, da ste začeli pozabljati stvari, ki bi jih morali vedeti? Verjetno se (zaradi izčrpanosti) tako intenzivno osredotočate na tekoče miselne izzive, da vse ostalo podzavestno postane nepomembno. Do tega pride zaradi stresnega hormona kortizola, ki zapleteno vpliva na spomin.

Odvečni kortizol lahko povzroči izgubo sposobnosti za oblikovanje in shranjevanje novih spominov, ki niso povezani s trenutno situacijo. In lahko celo povzroči težave pri priklicovanju spominov, ki jih že imamo.

Znak št. 3

Vaše lasišče je med šamponiranjem nenavadno občutljivo

Stres pogosto vodi v sproščanje nevropeptidov in ostalih naravnih snovi v koži, kar povzroča vnetje. Pri nekaterih ljudeh lahko to vnetje izbruhne v obliki besnečih mozoljev ali rdečice. Pri drugih pa lahko nevropeptidi, ki so del našega prirojenega imunskega odziva, povzročijo zožanje žilic, zaradi česar postane koža na obrazu napeta, srbeča in prekomerno občutljiva.

Verjetno ste tudi nekaj tednov napenjali obrazne mišice (v podzavestni pripravi na soočenje), zato so utrujene in rahlo boleče.

Znak št. 4

Včasih vam je tek pomagal, da ste se sprostili, zdaj se po njem počutite še slabše

Če se ob začetku vadbe počutite uničeno, se bo vaše telo odzvalo drugače kot običajno.

Raziskava, ki so jo opravili na Wake Forest School of Medicine v Severni Karolini, je pokazala, da lahko pri ženskah, ki so že tako ali tako pod takšnim stresom in izčrpane, da jim zamuja menstruacija, raven stresnega hormona kortizola še dodatno poskoči. Tudi ob zmerni vadbi. Istočasno pa je raven glukoze pri ženskah pod 'hiperstresom' padla, kar pomeni, da so imele manj energije, ki bi blažila njihovo izčrpanost.

Nasvet: v takšnem primeru raje za nekaj časa prekinite z vadbo, predvsem intenzivno, in izberite kaj bolj lahkotnega.

Znak št. 5

Kavo lahko pijete tik pred spanjem, pa vas kljub temu zmanjka v sekundi

Nekateri smo bolj dovzetni za kofein kot drugi, nihče pa ni popolnoma imun na učinke stimulanta, kar so dokazale tudi številne raziskave. Nekateri ljudje kljub temu prisegajo, da kofein nanje ne vpliva.

Pri teh, ki to zanikajo, je verjetno krivo to, da so tako izčrpani, da so njihove ravni pomirjujočih nevroprenašalcev zelo visoke. Ti nevroprenašalci povozijo učinek kofeina ali pa vplivajo na drug predel možganov, da bi vzpodbudili proces spanja. Torej kofein deluje, uživalci kave pa se ne odzivajo nanj.

Z drugimi besedami – niso nadljudje, ampak preprosto izredno utrujeni.

Znak št. 6

Čutite, da se je vaš refluks močno poslabšal, čeprav ste se odrekli začinjeni in kisli prehrani

Stres naj ne bi povzročal kislinskega refluksa, lahko pa povzroči, da je ta bolj intenziven, so pokazali izsledki študije, objavljene v reviji Journal of Psychosomatic Researche.

Ko so morali pacienti s kislinsko regurgitacijo opravljati nalogo, ki povzroča anksioznost, je bilo njihovo zaznavanje bolečine precej višje kot pri pacientih s kislinskim refluksom, ki niso bili pod stresom. Testi niso pokazali povečanja količine ezofagalne kisline, so pa pokazali povišano raven kortizola.