Banano bi morali pred lupljenjem vedno oprati … In to je razlog!

26. 1. 2024
Deli
Tudi banano bi morali pred lupljenjem vedno oprati! (foto: Profimedia)
Profimedia

Grozdja, jabolka in hruške si verjetno ne bi privoščili, ne da bi jih prej dobro oprali, kajne? To je sadje, ki ga po navadi pojemo z lupino in kdo ve, kaj vse se skriva na njej. 

A čisto zares bi morali pod tekočo vodo oprati vse sadeže in zelenjavo, ki imajo lupino, tudi če boste to zavrgli, svetujejo strokovnjaki. Prav tako bi morali oprati organska živila, je za HuffPost povedala Tamika Sims z International Food Information Council. Medtem ko je umazanija na lupini vidna, pesticidi in bakterije, kot sta salmonela in kampilobakter, niso.

Oprati bi morali tudi živila z debelejšo lupino – kot je banana

Banana, avokado, pomaranča, lubenica in druga živila z debelejšo lupino lahko prav tako nosijo bakterije kot mehkejše sadje in zelenjava oziroma živila z občutljivejšo lupino. Na lupini avokada so denimo že odkrili listerije in salmonelo. 

Bakterije in umazanija sicer zaradi debelejše lupine težje prodrejo do mesa, vendar pa lahko dlje časa preživijo na lupini. In ko z nožem zarežete v sadež, lahko kontaminirate meso, opozori strokovnjak. S pranjem preprosto zmanjšate verjetnost, da bi se to zgodilo. 

Učitelj kulinaričnih umetnosti z Institute of Culinary Education Joshua  Resnick  pravi, da opere vse, kar nareže, tudi tista živila, ki jih olupi, kot sta korenje in čebula. »Konec koncev ne veš, kaj vse je prestal tvoj izdelek,« pravi. Tudi če je bil pridelek pravkar pobran z njive in pripeljan na tržnico, bi lahko ta med potjo prišel v kontakt z vsemi vrstami umazanije in onesnaževalcev. 

Ne spreglejte tudi:

Kateri je najboljši način? 

Čista tekoča voda je vse, kar potrebujete. Ne potrebujete posebnega pralnega sredstva ali detergenta. Centri za nadzor in preprečevanje bolezni prav tako opozarjajo, da za pranje ne uporabljajte belil ali razkužil (Ja, ljudje to v resnici počnejo). Če res želite, lahko uporabite kis, ki ga vmešate v vodo. »To bo pomagalo uničiti nekatere bakterije in ne bo pustilo slabega okusa ali morebitnih nevarnih kemikalij.«

Za živila z debelejšo lupino lahko uporabite krtačko, saj se lahko v lupini, ki ima po navadi teksturo, skriva umazanija, ki sicer ni vidna. Vendar po uporabi ne pozabite temeljito očistiti tudi krtačke.

Preden operete sadje in zelenjavo, najprej dobro operite umivalnik, pripomočke in si temeljito umijte roke.

Še nekaj nasvetov: 

  • Sadje in zelenjavo vedno pripravljate ločeno od mesa. 
  • Narezano, olupljeno ali skuhano živilo shranite v hladilniku ali zamrznite v dveh urah po pripravi. 
  • Poskrbite, da bodo pripomočki, kuhinjske delovne površine in vaše roke vedno čiste. 

Vir: www.huffpost.com

Preverite še:

Nikoli ne zlijte stran ostanka kave! In to je razlog!
Ali pa: Če opazite TO, potem jajca niso več varna za uživanje!

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"