Ni iz trte zvito, da zdravilni čaj ugodno vpliva na zdravje telesa in duha.
Moč zelišč v čaju pa se ne zavedajo le zeliščarji, temveč vse več ljudi, ki se zateka k naravnim rešitvam za morebitne zdravstvene tegobe ali za splošno boljše počutje.
Z rednim pitjem čaja se prav tako dvigne raven energije in okrepi imunski sistem. Med bolj priljubljenimi čaji sta zagotovo kamilica in meta, toda v domači shrambi ne bi smeli manjkati tudi rožmarin, sivka, žajbelj, regrat in kopriva. Prav slednja je lahko odlična okrepitev za telo ob pripravah na hladnejše dni.
Ne spreglejte:
Koprivin čaj – skrita zdravilna moč za jesenske dni
Kopriva je ena izmed razširjenih rastlin, ki se jih pogosto malce prezre, saj ni med najbolj popularnimi. Ker je polna koristnih hranil, vitaminov in mineralov, pripomore h krepitvi imunskega sistema. To lahko pride v poštev še zlasti ob prehodu poletja v jesen, ki lahko prinaša telesu svojevrsten izziv.
Koprivo lahko preprosto uporabite v čaju. Poleg čaja je kopriva vsestransko uporabna tudi v različnih okusnih jedeh, kot so solate, juhe in pite.
Bogastvo železa
Kopriva je bogata z železom, zato je med najboljšimi naravnimi pripravki zoper slabokrvnost. Poleg železa vsebuje tudi veliko vitamina C in K, magnezija, kalcija, fosforja in klorofila. Ima ugoden vpliv na stabilnost krvnega sladkorja ter uravnavanje krvnega tlaka. Prav tako pospešuje izločanje toksinov iz telesa.
Blagodejna za jetra in prebavo
Kot zdravilno rastlino so koprivo pogosto uporabljali že v ljudskem zdravilstvu. Njena učinkovitost je koristna tako za zdravljenje revmatičnih bolezni, glavobolov, jeter, vranice in za bolečine v želodcu, kot tudi za ustavljanje krvavitev, zoper glavobole in izpadanje las, nespečnost ter živčnost. Pitje koprivinega čaja je lahko v pomoč pri lajšanju prebavnih težav, med katerimi so zaprtje, napenjanje in napihnjenost.
V pomoč pri razstrupljanju in okrepitvi odpornosti
Koprivin čaj je znan tudi po tem, da učinkovito razstruplja in čisti kri. Najbolje ga je sicer piti mlačnega, nesladkanega in po majhnih požirkih. Lahko mu dodate med, limonin sok in nariban ingver. Na tovrsten način boste telo še dodatno okrepili in zaščitili pred različnim virusnimi okužbami, ki so pogostejše v hladnejših mesecih.
Vir: srpskainfo.com
Novo na Metroplay: Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec