Če možgani nimajo receptorjev za bolečino, zakaj imamo potem glavobole?

Če možgani nimajo receptorjev za bolečino, zakaj imamo potem glavobole? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 6. 2022

Zdi se, da vas boli sredi možganov, a v resnici se dogaja čisto nekaj drugega.

Ponavadi začutimo bolečino, ko se vzdražijo prosti živčni končiči, imenovani nociceptorji. To se lahko zgodi zaradi mehanskega, kemičnega ali toplotnega dražljaja – nekateri nociceptorji torej zaznajo škodljive kemikalije, drugi nevarne temperature, tretji telesne poškodbe. Nociceptorji se razlikujejo tudi po tem, kako posredujejo sporočila možganom. A čeprav se zdi, kot da je bolečina prisotna globoko v možganih, glavoboli ne izvirajo iz možganov samih. 

Nociceptorji se nahajajo v povrhnjih predelih telesa, v koži denimo in v sluznicah, v mišicah ter v nekaj notranjih organih, vendar ne v možganih. Zato možgani sami ne čutijo bolečine. 

Zakaj imamo potem glavobole in migrene? 

Profimedia

Čeprav možgani sami nimajo receptorjev za bolečino in torej ne zaznajo bolečine kot take, jo okolica – možganska ovojnica, živčna tkiva, krvne žile in vratne mišice – lahko. Tkiva, ki obdajajo možgane, so tista, ki so občutljiva na bolečino. 

Ko je enkrat stimuliran, nociceptor pošlje signale prek živčnih vlaken v živčne celice v možganih in tako telesu sporoči »to boli«. 

Glavoboli nastanejo iz različnih razlogov

Obstajajo različni tipi glavobolov, za katere se domneva, da nastanejo iz različnih razlogov. 

Tenzijski glavobol, ki je verjetno drugi najpogostejši tip glavobola takoj za migreno, je lahko denimo posledica zakrčenih mišic v vratu. 

Receptorji za bolečino so tudi na obrazu, v ustih in v grlu, zato lahko težave na teh predelih prav tako sprožijo glavobol.

Migrena je drugačna. Migrena je kronična bolezen, ne poznamo natančnega vzroka in zanjo ni zdravila. Naj bi bila posledica nenormalne možganske aktivnosti, ki začasno vpliva na živčne signale, kemikalije in krvne žile v možganih. 

Nekateri menijo, da so migrene posledica aktivacije senzoričnih živcev, ki sproščajo peptide ali serotonin, kar povzroči vnetje v arterijah in možganskih ovojnicah ter tudi razširitev krvnih žil. 

Viri: neuroscience.stanford.edu; stanfordhealthcare.org; www.sciencefocus.com
Preverite še:
Kaj pomeni, če vas boli v desnem spodnjem delu trebuha
Ali pa:
Kako vam lahko limona in sol spremenita življenje