Doktor, ne vidim dobro

30. 12. 2004
Deli

Skrajni čas je, da enkrat za vselej prenehate ignorirati svoji dragoceni kroglici v očesnih jamicah in jima končno zagotovite zaščito, po kateri kričita.

James Joyce je napisal Uliksesa, svoje najbolj znamenito delo,

med bolečim bojem proti očesni zeleni mreni ali glavkomu. Takrat se je pisalo leto 1922 in gospoda Joycea so tedanji ranocelniki zdravili s po njihovem mnenju najbolj učinkovito in univerzalno metodo: s pijavkami. Žal male črne krvoseske niso bile kos njegovemu bolezenskemu stanju, zato so njegovi zdravniki v roke vzeli nož, kar je v začetku 20. stoletja pomenilo izrez šarenice iz očesa. Lahko si predstavljate, da je takšen poseg v tedanjih razmerah človeka mimogrede lahko pripeljal na rob blaznosti.

Na našo veliko srečo se je zdravljenje očesnih bolezni v zadnjih 82 letih zelo spremenilo. Iridektomije (popolne odstranitve šarenice) tako na primer ni več v programu operativnih posegov na očesu. Toda čeprav so danes pijavke zamenjali laserji, še zmeraj zelo veliko ljudi izgubi vid. Biti brez tega nadvse dragocenega čuta pa seveda ni lahko. Mnogi zdravniki kljub temu opozarjajo, da je pomembneje misliti na kronične bolezni, na primer na rakava obolenja ali bolezni srca in ožilja. Zakaj? Zato, ker so to v današnjem času tiste bolezni, zaradi katerih umiramo. Danes nihče ne umre zaradi sive (katarakte) ali zelene (glavkoma) mrene - to so očesne bolezni, ki umrejo z nami. Ko govorimo o kakovosti življenja, pa so očesna obolenja vsekakor ena izmed tistih, ki jo pomembno zmanjšujejo. Prav zaradi tega bi morali biti toliko bolj osveščeni in se toliko bolj zavedati, kako dragocena in nepogrešljiva sta organa, nameščena v očesnih jamicah.

Katarakta ali siva očesna mrena

Predstavljajte si avtomobilsko vetrobransko steklo, ki se je v tem trenutku začelo megliti. In zdaj si predstavljajte, kako se trudite kukati skozi zamegljeno steklo takrat, ko ste malo pregloboko pogledali v kozarec (rekli smo predstavljajte! ). Približno takšen bi bil vaš pogled na svet, če bi ga morali gledati skozi katarakto. Katarakta ali siva mrena enostavno povedano pomeni skalitev oziroma zamegljenost očesne leče. Že res, da je leča z leti izgubi del prozornosti, toda pri katarakti je motnost oziroma skalitev tako huda, da vid postane nejasen, moten, zamegljen in čez čas lahko celo dvojen. Če opisano stanje pustite toku časa in ga ustrezno ne zdravite, postanejo vaša “vetrobranska stekla” v očesih popolnoma zamegljena in - oslepite.

Obsegu trebuha odvzemite centimetre. Rezultati znanstvenih študij, objavljeni v priznanih svetovnih medicinskih revijah, so postregli z dejstvi, da so moški s trebuhi in z večjim indeksom telesne mase (ITM) izpostavljeni veliko večjemu tveganju za nastanek katarakte kot suhci. Avtorji raziskav pojasnjujejo, da čezmerna telesna teža in velika količina maščobe okoli notranjih organov lahko povzročita nastanek katarakte, saj težave s težo vodijo do glukozne intolerance in neobčutljivosti za insulin. Zlasti izrazito velike vrednosti sladkorja v krvi navadno vodijo v okvaro zelo občutljivih celičnih organelov (mitohondrijev) v očesni leči, posledica pa je večja nagnjenost leče k skalitvi. Zato vsake toliko primite v roko šiviljski meter in preverite obseg svojega pasu ali pa izračunajte svoj ITM. Če so dobljene vrednosti v rdečih številkah, se lotite aktivnosti, s katerimi se boste pošteno spotili, poleg tega pa vzemite pod drobnogled tudi svoj jedilnik.

Zgledujte se po varilcih. In zaščitite oči pred nevarnostmi iz okolja z ustreznimi zaščitnimi sredstvi. Saj ne, da bi morali okoli hoditi opremljeni kot varilci. Lahko uporabite veliko bolj elegantna sončna očala. Če pustite oči nezaščitene, dovolite nevarnim UV-žarkom vstop v oko in s tem poškodbo ključnih kristalnih proteinov, ki so odgovorni za precejanje in projiciranje svetlobe do očesne mrežnice. Z uporabo zaščitnih sončnih očal lahko upočasnite in premaknete nastajanje sive očesne mrene vsaj za deset let. In kaj pomeni zadostna zaščita? Očala, ki ali 100-odstotno zaustavijo vse vrste UV-žarkov ali pa zagotavljajo absorpcijo UV-žarkov do valovne dolžine 400 nanometrov. Sprejemljiva so tudi očala z 99-odstotno zaščito pred UV-žarki, toda ali je res vredno žrtvovati tudi en sam odstotek vida? Še eno pomembno opozorilo. Pri kupovanju sončnih očal se resnično nedvomno prepričajte, da zagotavljajo popolno zaščito pred UV-žarki. S samo obarvanimi stekli si boste napravili več škode, kot če očal sploh ne bi nosili. Temno obarvana stekla bodo namreč povzročila, da se bodo vaše zenice razširile in s tem dovolile vstop v oko še večji količini UV-žarkov, kot če očal sploh ne bi imeli na nosu, saj bi v tem primeru zenici ostali močno zoženi in bi dovolili le malo žarkom vstop do očesne mrežnice.

Srkajte kabernet. Rdeče vino in tudi pivo vsebujeta flavonoide in polifenole. Ti antioksidanti ščitijo pred prostimi radikali, ki prispevajo svoj delež k nastanku katarakte. Na univerzi v zahodnem Ontariu so strokovnjaki izpeljali študijo, v kateri so ljudem stregli različne količine rdečega vina ter svetlega in temnega piva, nato pa merili količino antioksidantov v njihovi krvi. Ugotovili so, da lahko ena merica (2 decilitra vina ali eno veliko pivo) alkoholne pijače na dan zmanjša verjetnost nastanka katarakte za 50 odstotkov. Čeprav vsebuje rdeče vino veliko več falovonoidov kot svetlo ali temno pivo, pri pivcih vina niso zasledili večjih količin antioksidantov v krvi kot pri tistih, ki so pili pivo. Najpomembneje pri tem je, da ne pretiravate. Raziskava je prinesla tudi spoznanje, da tri ali več popitih meric na dan povzroči ravno nasproten učinek od želenega, saj se v takih primerih verjetnost nastanka katarakte poveča za 40 odstotkov. Popivanje torej močno škoduje tudi očem. Ko vaše telo presnavlja alkohol, proizvaja tudi proste radikale in posledica tega je izničenje ugodnih učinkov antioksidantov, če pijete alkoholne pijače zmerno in premišljeno.

Glavkom ali zelena očesna mrena

Lahko ga smatrate za Al Kaido med očesnimi boleznimi: zelo težko ga je razkrinkati in še teže poraziti. Glavkom skriva različna očesna obolenja, ki jim je skupen (pre)visok znotrajočesni tlak. Navadno nastane, kadar očesni vod neprimerno odvaja očesno vodko. Ko se količina tekočine v očesu nabira, narašča tudi tlak v zrklu, ta pa vztrajno in nepopravljivo kvari vidni živec. Posledice so slabši vid in izpadi v vidnem polju, ki vztrajno vodijo v popolno, nepopravljivo in trajno izgubo vida. Slaba stran razvoja bolezni je tudi ta, da se izpadi v vidnem polju navadno najprej pojavijo v področju, ki je najbliže vašemu nosu, tako jih lahko zdravo oko tako dobro nadomesti, da napake sploh ne opazite, dokler bolezen že zelo ne napreduje in je vid že zelo prizadet.

Zazrite se v ogledalo. Ali vidite možakarja, ki je star 40 ali več let? Ali morda gospoda, katerega družinski člani se že zdravijo zaradi glavkoma? Če ste na katero od zastavljenih vprašanj odgovorili pritrdilno, vam svetujemo, da resno razmislite o pregledu oči pri okulistu. Ta naj bo zelo pozoren na morebitne znake nastajanja zelene mrene v vaših očeh. Po opravljenih različnih testih za ugotavljanje povišanega tlaka v očeh se okulist lahko odloči za preventivno zdravljenje oziroma preprečevanje nastanka glavkoma s posebnimi kapljicami za oči, ki zmanjšujejo nastanek očesne vodke. Uporaba tovrstnih kapljic za oči lahko pri nekaterih bolnikih zmanjša nastanek glavkoma za več kot 50 odstotkov. Danes se ob dostopnih diagnostičnih postopkih in zdravilih ne bi smelo več zgoditi, da kdo oslepi zaradi zelene mrene.

Zrahljajte zanko. Tesno zavezana kravata lahko že po treh minutah povzroči porast znotrajočesnega tlaka za 2, 6 milimetra živega srebra (mmHg). Normalni znotrajočesni tlak znaša med 10 in 21 mmHg. Lepotni dodatek okoli vašega vratu lahko stisne jugularno veno na vratu, ki vodi do očesa, in poveča tlak v žilah, zaradi česar se poveča znotrajočesni tlak. Nošenje lepotne zanke okoli vratu dan za dnem, zlasti pri moških, ki imajo širši ali debelejši vrat, povečuje tlak znotraj očes, kar vodi v nastanek glavkoma. Poleg tega lahko dodatno poveča že nastalo škodo pri tistih, ki že imajo težave zaradi zelene mrene. Če se rednemu nošenju kravat resnično ne morete izogniti, pazite, da si je ne boste vozlali pretesno. Med kravato in vašim vratom mora nujno biti vsaj toliko prostora, da lahko vmes mirno spravite dva prsta.

Očesna utrujenost

Primite v vsako roko 2, 5-kilogramsko utež in dvignite obteženi roki predse in ju držite tako . . 8 ur. Tega niti slučajno niste sposobni, kajne? Približno tako hudim obremenitvam na delovnem mestu vsak dan izpostavljate svoji očesi. Nepremično večurno strmenje v računalniški zaslon utrudi vaše očesne mišice in posledice so bolečina v očesih ali celo glavobol, zamegljen vid, težave z ostrino vida in preobčutljivost za svetlobo. Raziskovalci z univerze v Alabami menijo, da lahko tovrstne težave z vidom zmanjšajo tudi produktivnost posameznika na delovnem mestu za 28 odstotkov.

Ne pozabite na počitek. Od jutri naj vaš urnik na delovnem mestu obvezno vsebuje tudi točko “poglej stran”, in sicer to naredite vsaj osemkrat, torej najmanj enkrat po vsaki delovni uri. Ko boste svoje oči končno odlepili od zaslona, pogled usmerite v popolnoma drugo smer, npr. skozi okno ali po pisarni (ampak nikar ne v njo, saj so vaše oči potrebne počitka! ), nato pa se zazrite v bližnji objekt, npr. v svoj noht na prstu. Namen vaje je predvsem, da se naučite odvrniti pogled od računalniškega zaslona in da malce razmigate očesne mišice.

Dovolite očem, da se malo poigrajo z vami. Poiščite tridimenzionalna očala, ki ste jih nazadnje nataknili na nos, ko ste v kinu gledali kakšen film, posnet v tej tehniki. Japonski strokovnjaki so del uslužbencev v neki firmi med načrtovanimi odmori spodbujali ali k gledanju v ekran skozi 3-D očala ali pa k zrenju skozi okno. Ugotovili so, da so bile oči uslužbencev, ki so gledali skozi tridimenzionalna očala za 22 odstotkov bolj spočite kot oči tistih, ki so zgolj zrli skozi okno. Razlaga: če gledate tridimenzionalno projekcijo pravilno, morate tako sprostiti očesne miši- ce, da pravzaprav več ne poskušajo popolnoma izostriti slike. S tem zagotovite mišicam več počitka kot med običajnim zrenjem v daljavo.

Umaknite se. Slišali ste nas – umaknite se proč od računalniškega zaslona! S tem ko povečujete razdaljo med očmi in zaslonom, zmanjšujete utrujenost očesnih mišic med gledanjem v ekran. Če pri tem mežikate, ste seveda šli predaleč. Poskusite se navaditi, da je računalniški zaslon od vas oddaljen 60 do 70 centimetrov. Utrujenost oči lahko omilite tudi s posebnimi filtri, ki jih namestite pred zaslon. Povečajo namreč ločljivost črk in odpravijo 99 odstotkov odvečnega bleščanja.

Starostno propadanje rumene pege

Gre za stanje, pri katerem makula, to je del tisti del mrežnice, ki je odgovoren za centralni vid oziroma del, na katerem je vaša slika najbolj ostra, počasi propada. Posledica je majhna črna luknja v sredini vašega vidnega polja, ki se postopoma, a vztrajno širi. Z napredovanjem bolezni vaš vid postaja vedno bolj mračen in meglen ali pa ste omejeni samo na t. i. periferni vid, kar pomeni, da samo s kotički očesa zaznavate dogajanje okoli vas. Tako stanje vas pripelje tako daleč, da ne morete več ne brati ne voziti avtomobila. Opisano bolezensko stanje je glavni vzrok slepote v zahodnih državah.

V zrak mečite omlete. Pri pripravi mase za palačinke ne varčujte z jajci (porabite vsaj tri), dodajte pa tudi špinačo. S takim obrokom se boste založili z luteinom, barvilom, ki je tudi v rumeni pegi ali makuli. Če ga boste telesu priskrbeli dovolj, se boste vsaj deloma zaščitili pred nastankom starostnega propadanja rumene pege. Rezultati nekaterih raziskav s tega področja pričajo, da so se ljudem, ki so vsak dan zaužili dodatke luteina, povečale vrednosti tega pigmenta v rumeni pegi za 36 odstotkov. Tistim, ki so poleg luteina goltali še antioksidante, npr. vitamin C, betakaroten, vitamin E in cink, pa so se količine luteina povečale celo za 43 odstotkov. Po podatkih iz raziskav je dnevno priporočljivo zaužiti od 5 do 10 miligramov luteina in antioksidantov. Če so na vašem jedilniku vsak dan izdatne količine špinače ali zelenega ohrovta, dodajte k temu še čisti kristalni lutein.

Zdrobite oreh. Poleg rib, ki plavajo v hladnih vodah, npr. tuna ali losos, tudi orehi vsebujejo izdatne količine omega-3 maščobnih kislin, ki vas tudi lahko varujejo pred starostnim propadanjem makule. Študija s harvardske univerze je celo pokazala, da se je ljudem, pri katerih se je starostno propadanje rumene pege že začelo in so redno zobali orehe, stanje na mrežnici izboljšalo za 64 odstotkov. Z rednim uživanjem rib pa se je bolnikom stanje izboljšalo za 40 odstotkov. Natančen mehanizem zaščitnega delovanja teh maščobnih kislin še ni poznan, znano pa je, da se v izdatnih količinah kopičijo v mrežnici. Ko si boste prihodnjič pripravljali solato, stresite vanjo kakšno pločevinko tune ali lososa, za zajtrk pa poleg jogurta v žitarice umešajte še nekaj oreškov.

Lea Gril

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord