Kardiolog opozarja na napako, ki jo počnejo ljudje z visokim pritiskom: "Vsi mislijo, da bi se morali odpovedati soli, v resnici pa..."

21. 2. 2024
Deli
Kardiolog opozarja na napako, ki jo počnejo ljudje z visokim pritiskom: "Vsi mislijo, da bi se morali odpovedati soli, v resnici pa..." (foto: Profimedia)
Profimedia

Kardiolog pojasnjuje, kaj je zares smiselno narediti, če imate visok krvni tlak.

Hipertenzija je resno zdravstveno stanje, ki med drugim povečuje tveganje za nastanek bolezni srca in srčnega infarkta.

Ne spreglejte:

Prehrana ima veliko vlogo, še posebej pa se običajno osredotočamo na vnos soli. Ruski kardiolog dr. Jegov Novikov pojasnjuje, da ljudje s hipertenzijo običajno še bolj hrepenijo po slani hrani, kakor običajno. Ob tem sam ne priporoča stroge opustitve soli, temveč le dnevno omejitev vnosa. Svetuje, da posamezniki s hipertenzijo dnevno zaužijejo največ pet gramov soli (približno ena čajna žlička).

Hrana naj bo pripravljena doma

Pri omejitvi soli pa se moramo zavedati še drugega pomembnega dejstva: če veliko jemo zunaj, težko nadzorujemo, koliko soli vsebuje naša hrana. "Če imate težave s povišanim krvnim tlakom, je najbolje, da hrano pripravljate doma, kjer lahko nadzirate količino soli. Pri nakupovanju živil bodite pozorni na vsebnost natrija, ki je navedena med hranilnimi vrednostmi," pravi kardiolog.

Med živili, ki vsebujejo veliko količino soli, sicer spadajo suhe mesnine, slani prigrizki, predpripravljeni sendviči ter pica in ostala hitra hrana.

Za ljudi s hipertenzijo se priporoča pestra, uravnotežena prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo, oreščki in mastnimi ribami. Smiselno je omejiti uživanje izdelkov iz bele moke. Seveda pa je najbolje, da se ob težavi posvetujete z zdravnikom ali drugim strokovnjakom, ki vam bo lahko svetoval glede na vaše individualno stanje.

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ