Ali hitro dobite modrice? Morda vam primanjkuje katerega od teh hranil

13. 11. 2024
Deli
Ali hitro dobite modrice? Morda vam primanjkuje katerega od teh hranil (foto: Profimedia)
Profimedia

Opažate, da dobite modrice že ob blagih udarcih, celo dotikih? Morda vam primanjkuje katerega od teh hranil.

Čeprav so nekateri ljudje zaradi genetike ali tipa kože naravno bolj nagnjeni k modricam, prehrana pomembno vpliva na hitrost regeneracije po manjših poškodbah. Enostavno nastajanje modric lahko nakazuje na pomanjkanje hranilnih snovi, ki krepijo krvne žile in kožo.

Modrice nastanejo, ko se majhne krvne žile pod površino kože poškodujejo, kri pa pronica v okoliško tkivo. Pri ljudeh, ki hitro dobijo modrice, je ta pijav pogostejši, koža pa za regeneracijo potrebuje več časa.

Hitro pojavljanje modric lahko nakazuje na pomanjkanje določenih hranil, na slabo prekrvavitev ali celo na dehidracijo. 

Če opazite, da pogosto dobivate modrice že ob blagih udarcih, razmislite o povečanju vnosa naslednjih hranil:

  • Vitamin C: pomaga pri tvorbi kolagena, ki podpira strukturo krvnih žil in kože. Pomanjkanje vitamina C lahko oslabi krvne žile. Dobri viri vitamina C so agrumi, jagode, paprika, kivi in brokoli.
  • Vitamin K: je pomemben za strjevanje krvi. Ljudje z nizko ravnjo vitamina K so bolj nagnjeni k modricam. Dobri viri tega hranila so zelena listnata zelenjava, kot so ohrovt, špinača in blitva.
  • Bioflavonoidi: to so rastlinski antioksidanti, ki v kombinaciji z vitaminom C krepijo kapilare. Dobri viri bioflavonoidov so citrusi, jagodičevje, čebula in zeleni čaj.
  • Železo: je ključno za tvorbo rdečih krvničk in transport kisika. Pomanjkanje železa lahko povzroči bledico in poveča nagnjenost k modricam. Dobri viri železa so pusto rdeče meso, perutnina, ribe, fižol in špinača.
  • Cink: je pomemben za obnovo tkiv in celjenje ran. Pomanjkanje cinka lahko upočasni regeneracijo kože. Dobri viri cinka so meso, školjke, stročnice, semena in oreščki.
  • Beljakovine: potrebne so za krepitev in obnovo tkiv, vključno s kožo in krvnimi žilami. Nizek vnos beljakovin lahko povzroči krhkost krvnih žil. Dobri viri beljakovin so pusto meso, jajca, stročnice, ribe, tofu, fižol in puste mlečnine.

Omenjena hranila lahko omilijo nastajanje modric, a v kolikor opazite, da se te pojavljajo kljub ustrezni prehrani, se obvezno posvetujte z zdravnikom. Pogoste ali izrazite modrice namreč lahko opozarjajo tudi na določene zdravstvene težave, ki zahtevajo posebna zdravljenja.

Vir: zdravlje.kurir.rs

Bonus video: Nova epizoda Aktivni podkasta

Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa