Nutricionistka razkriva, kako na preprost način okrepiti odpornost: 4 navade, ki varujejo pred boleznimi

18. 11. 2024
Deli
Odpornost je v večji meri sicer podedovana in pridobljena med odraščanjem, toda z nekaterimi navadami jo lahko okrepimo. (foto: Instagram @chloeveitchofficial (Posnetek zaslona))
Instagram @chloeveitchofficial (Posnetek zaslona)

Odpornost je v večji meri sicer podedovana in pridobljena med odraščanjem, toda z nekaterimi navadami jo lahko okrepimo. 

Predpogoj za okrepitev se med drugim nanaša na zdravo prehrano in uravnotežen življenjski slog. Nutricionistka Branka Mirković poudarja, da se večina imunskih celic skriva v prebavnem sistemu, zato je za dobro splošno zdravje in zaščito pred virusi bistveno to, da preudarno izbirate živila na vašem vsakodnevnem jedilniku.

Ne spreglejte:

Prehrana, ki pomaga krepiti odpornost

Pri uravnoteženi prehrani je priporočljivo zaužiti vsa makrohranila (beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe) ter mikrohranila (vitamine in minerale). Nutricionistka glede prehranjevanja podaja nekaj konkretnih primerov.

1. Privoščite si čim več sveže in sezonske hrane

Mirkovićeva priporoča tri do štiri obroke na dan, ki naj vsebujejo vitamine, minerale in vlaknine iz zelenjave, kar je bistveno za uravnoteženo prebavo, ki je pomembna za odpornost. Med drugim tudi vsakodnevno uživanje zelenjave tako v sveži obliki (solata), kot tudi ustrezno termično obdelano, kar ne uniči hranilnih vrednosti.

Za dva vmesna manjša obroka dnevno je smiselno, da sta sestavljena iz različnega sadja. Čez dan pa na jedilnik vključite tudi mlečne izdelke (kislo mleko, navadni jogurt in sir) in B vitamine, ki jih pridobite iz polnozrnatih žit. Za pripravo jedi uporabite malo zdrave maščobe, za katero je najboljše, da jo k jedem dodate na koncu.

Ženska stoji pred raznoliko zelenjavo.

Za okrepitev odpornosti si priviščite čim več sezonske in sveže hrane.

Profimedia

2. Ne pozabite na zadostno količino beljakovin

Nutricionistka priporoča vnos zadostne količine beljakovin, ki so lahko iz pustega mesa, ki telesu zagotovi beljakovine za nastanek mišične mase, iz  govedine, ki vsebuje cink in železo ali perutninskega mesa.

Prav tako so kakovostne beljakovine iz jajc, še zlasti jajčni beljak predstavlja beljakovino, ki jo je mogoče uživati v večjih količinah. Za večjo odpornost pripomorejo tudi vitamini, pridobljeni iz morskih rib (na primer sardel iz konzerv), ki jih Mirkovićeva priporoča dvakrat na teden.

3. Izogibajte se ocvrti hrani

Omeniti velja tudi, da se čim bolj izogibajte ocvrti hrani, še zlasti ocvrti v rafiniranem olju, kot je ocvrt krompirček, panirano meso, hamburgerji in podobno. Uporabljajte pa zdrava olja in maščobe, ki so sicer potrebni za dobro delovanje hormonov. Še zlasti hladno stiskana rastlinska olja in naravne mlečne maščobe.

Nutricionistka razkriva, kako na preprost način okrepiti odpornost: 4 navade, ki varujejo pred boleznimi

V težnji po zdravem imunskem sistemu se čim bolj izogibajte ocvrti hrani.

Profimedia

4. Nekaj drugih preprostih navad, ki so v pomoč pri okrepitvi imunskega sistema 

Poleg ustrezne prehrane za krepitev odpornosti ne gre pozabiti na fizično aktivnost (dnevni sprehodi) ter na zadosten nočni počitek (spanca približno 8 ur na noč). Prav tako sledite temu, da:

  • tekom dneva popijete dovolj tekočine, predvsem vode in nesladkanih zeliščnih čajev,
  • uživajte čim manj sladkorja in izogibajte se sladkim in gaziranim pijačam, alkoholu ter kajenju,
  • uravnavajte vsakodnevni stres (meditacija, čuječnost, narava), 
  • privoščite si več dejavnosti, ki znižujejo kortizol (glasba, branje, druženje, hobiji).

Navsezadnje pa bistveno bolj pomembno, kot bi si morda sploh mislili, tudi to, da se naučite reči ne in da se družite se z ljudmi, ki vas osrečujejo. 

Vir: zdravlje.kurir.rs

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?