Okužba s HIV v Sloveniji - kakšno je stanje?

Okužba s HIV v Sloveniji - kakšno je stanje? (foto: Shutterstock) Shutterstock
18. 1. 2017 Vir: liza.aktivni.si

V obdobju zadnjih desetih let (2006–2015) in do 22. novembra 2016 je za aidsom zbolelo 122 oseb in umrlo 26 oseb z diagnozo aidsa. Relativno nizka umrljivost zaradi aidsa in relativno nizka obolevnost za aidsom odražata dobro dostopnost do zelo kakovostnega zdravljenja okužbe s HIV, vključno z najnovejšimi protiretrovirusnimi zdravili.

V Sloveniji okužbo s HIV dobro obvladujemo. Po kriterijih razširjenosti epidemije okužbe s HIV, ki jih določata UNAIDS in Svetovna zdravstvena organizacija, se Slovenija uvršča v kategorijo držav z nizko stopnjo epidemije, kjer se okužba s HIV še ni pomembno razširila v nobeni podskupini prebivalstva.

Kljub naraščanju števila okužb s HIV v Sloveniji ocenjujemo, da je pri nas še vedno s HIV okužena manj kot ena oseba na 1.000 prebivalcev, kar je relativno malo v primerjavi z večino držav Evropske unije.

Narašča tudi delež oseb, ki živijo s HIV, saj je okužba z njim v razvitem svetu postala kronično stanje, pod pogojem, da je ustrezno zdravljena. Osebe s HIV, ki se zdravijo, lahko danes pričakujejo skoraj enako dolgo življenje kot zdrave osebe.

Aktivnosti v okviru izvajanja strategije za obdobje od leta 2010 do 2015 so bile intenzivno usmerjene v promocijo bolj odgovornega spolnega vedenja  in pogostejšega testiranja oseb z višjo možnostjo izpostavljenosti okužbi s HIV. Vse omenjeno se je leta 2016 odrazilo tudi v uspešnejšem odkrivanju okuženih in najnižjem deležu poznih diagnoz (37 odstotkov) v zadnjih desetih letih. Ti rezultati pomenijo pomemben korak naprej, saj zgodnje odkrivanje in zdravljenje prispevata tudi k preprečevanju širjenja okužbe s HIV

Predlog strategije preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV za obdobje 2017 do 2025 upošteva spremembe in novosti na področju preventive, testiranja in zdravljenja, ki so se zgodile v zadnjih letih.

Dve najpomembnejši usmeritvi sta sistematično izobraževanje mladih o spolnem in reproduktivnem zdravju in preprečevanje okužbe HIV pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Ker sta pravočasno odkrivanje in zdravljenje spolno prenesenih okužb pomembni za preprečevanje okužbe s HIV, strategija naslavlja tematiko spolnosti širše, tudi z vidika preprečevanja in prepoznavanja spolno prenesenih okužb. Predvideva pripravo in uveljavitev nacionalnih smernic za testiranje na okužbo s HIV in strokovnih smernic za zdravstveno oskrbo oseb s spolno prenesenimi okužbami, kar bo pripomoglo k enotnejšemu pristopu pri testiranju in k normalizaciji testiranja.

Predlog predvideva tudi zagotovitev ustrezne dostopnosti do ambulant za zdravljenje spolno prenosljivih okužb.

Med pomembnejšimi cilji so tudi preprečevanje stigmatizacije in diskriminacije v povezavi z okužbo s HIV ter opolnomočenje oseb, ki živijo s HIV.

S sistematičnimi ukrepi na vseh omenjenih področjih si želijo na Ministrstvu za zdravje zmanjšati stigmo testiranja in oseb, ki živijo s HIV, okrepiti psihosocialno podporo zanje, omogočiti uspešnejše odkrivanje in zdravljenje ter s tem tudi zmanjšati prenos okužbe.

Želijo si, da bi jim s skupnimi močmi uspelo doseči, da bo Slovenija do leta 2025 država z zelo malo novih okužb s HIV, ki bodo zgodaj odkrite in uspešno zdravljene, ter da osebe s HIV ne bodo stigmatizirane in diskriminirane.

Nova Strategija je nastala na podlagi posvetovanj s Komisijo za AIDS in številnimi drugimi strokovnjaki. Za uspešno doseganje zastavljenih ciljev do 20. januarja vabimo zainteresirano javnost, da odda svoje predloge.

Preberite še: S spletnimi aplikacijami do hitrega seksa ... in spolno prenosljivih bolezni

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri