Ob nižjih temperaturah so lahko prehladna obolenja pogostejša, zato je v prvi vrsti še posebej koristno okrepiti imunski sistem.
V kolikor pa vas doleti prehlad ali kakšno podobno obolenje in ste med tistimi, ki ne bi radi takoj posegli po sintetičnih zdravilih, je koristno vedeti še za kakšen namig, ki pripomore k hitrejšemu okrevanju.
Koristen nasvet je delil Dr. John Mafi, zdravnik primarne zdravstvene oskrbe in raziskovalec na UCLA, ki pravi, da se sam kolikor je to mogoče, izogiba jemanju sintetičnih zdravil. Namesto tega se poslužuje naravnih rešitev.
Ne spreglejte:
Živili, ki sta vsestransko uporabni v času, ko so prehladna obolenja pogostejša
Zdravnik Dr. Mafi sicer največ pozornosti posveča preventivi, telovadbi, zadostni količini spanca in obvladovanju stresa. Prav tako se zdravo prehranjuje in se izogiba pretiravanju z pitjem alkohola, kar kot pravi, pripomore k močni odpornosti. V kolikor se zgodi, da se sooči s prehladom, virozo ali podobnim, si pomaga z dvema živiloma, ki sta poznana po svojem zdravilnem delovanju. Katera sta?
1. Naravni med
Uživanje naravnega medu, lahko pomaga pri blaženju simptomov, ki spremljajo prehladna obolenja. Sodeč po rezultatih raziskave, ki je bila objavljena v reviji British Medical Journal, med učinkuje pri zmanjšanju trajanja prehlada in blaženja simptomov bolečega grla. Na račun cenovne dostopnosti in naravne učinkovitosti, pa ga nekateri zdravniki priporočajo kot primerno alternativno obliko antibiotikom, še poročajo raziskovalci omenjene raziskave.
Naravni med priporoča tudi dr. Mafi: »Med vsebuje protimikrobne lastnosti in sam ga uporabljam za blaženje prehlada,« pravi. Ob tem pa odsvetuje uporabo medu v surovi obliki za zdravljenje prehlada pri dojenčkih, saj lahko povzroči botulizem, ki je sicer redka, toda nevarna bolezen. Prav tako medu ne priporoča za otroke, ki so mlajši od enega leta, ljudem, ki imajo sladkorno bolezen ter alergije na čebele in ose.
2. Česen
Drugo živilo, ki ga dr. Mafi uporablja, če ga doleti prehlad je česen, za katerega je že dolgo znano, da ni dobrodošel le v kulinarične namene, temveč tudi v zdravilne. »Znanstveno podprto je, da lahko česen pomaga zmanjšati trajanje prehlada in blaži simptome,« pravi zdravnik.
V Cochranovi bazi sistematičnih pregledov so bili objavljeni podatki raziskave v kateri je 146 ljudi po 12 tednov jemalo česnovo raztopino ali placebo. Rezultati končnega preizkusa so pokazali, da je imela skupina ljudi, ki je jemala česnove dodatke okrog 60 odstotkov manj tveganja za prehladna obolenja kot je prehlad, kot tisti, ki so jemali zgolj placebo.
Dobrobiti česna potrjuje tudi raziskava, ki je bila objavljena v reviji Journal of Nutrition. V tej raziskavi je bilo potrjeno, da so imeli sodelujoči v raziskavi, ki so v sezoni prehlada in gripe uživali česen 90 dni, imeli krajše in manj intenzivne prehlade kot tisti, ki ga niso. Česna torej ni slabo imeti na zalogi kar skozi celo leto, kljub temu, da lahko po uživanju tvegate slab zadah.
Vir: cnbc.com
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem