Zdrava prehrana je zelo pomembna, da se ubranimo pred rakom na črevesju. Jedi namreč ostanejo v našem črevesju tja do 60 ur, zato ni nič čudnega, da ta občutljiv organ ne more vedno predelati vse hrane. Preberite si nekaj nasvetov, kako se lahko z zdravo prehrano zaščitite pred črevesnim rakom.
Vitamini – koristni v boju proti raku
V našem črevesju se izmenja 30. 000 kilogramov hrane in več kot 50. 000 litrov tekočine. V zadnjem času so znanstveniki dognali, da neuravnotežena prehrana igra pomembno vlogo pri razvoju zločestih bolezni.
Črevesni rak se v 90 odstotkih primerov razvije iz nenevarnih polipov. Časovno obdobje: od 10 do 15 let. Vzrok: spremembe sluzničnih celic v črevesni steni.
Pomembni pomočniki v boju proti raku so vitamini A, C, E in betakaroten. Veljajo za 'antioksidante'. Kot nekakšni pozorni policisti 'lovijo' agresivne kisikove radikale, katerih število se ne poveča le zaradi izpostavljanja sončnim žarkom in kajenja, temveč tudi zaradi pogosto podcenjujočega faktorja tveganja – alkohola.
Namig strokovnjakov: največ vitaminov boste našli v svežem sadju in zelenjavi – na dan pojejte pet majhnih porcij. Vitaminski preparati so lahko dopolnilo prehrani, ne morejo pa nadomestiti naravnih vitaminov.
Zakaj so pomembne prav mineralne snovi
Mineralne snovi delujejo v vseh tkivih in telesnih tekočinah. Danes je znanih 21 različnih. Nadzorujejo življenjsko pomembne procese in ščitijo pred boleznimi. Raziskave so pokazale, da določeni minerali zares preprečujejo nastanek raka oziroma preprečujejo razvoj bolezni.
Na primer kalcij: ta mineralna snov veže žolčno kislino, ki v povečanih količinah nastaja prav pri mastni prehrani in tako škodi črevesju. Ko se veže s kalcijem, se agresivna kislina enostavno izloči z blatom. Zdravilen učinek ima že en gram kalcija v mlečnih izdelkih in oreških.
Proti raku učinkuje tudi selen. Potrebujete ga v zelo majhnih količinah, najdete pa ga med drugim v kokosovih orehih. Mineral pomaga vitaminu E v boju proti prostim kisikovim radikalom in aktivira določene imunske celice.
Sekundarne sestavine preprečujejo tumorje
Veliko rastlin je razvilo tako imenovane sekundarne sestavine, da bi se tako že same zaščitile pred rakom. V zadnji desetih letih se te snovi tudi znanstveno raziskujejo in rezultati so dokaj optimistični. Očitno se njihovi pozitivni zaščitni učinki prenašajo tudi na ljudi.
Fitosterini tako na primer močno zmanjšujejo tveganje za raka na debelem črevesu. Saponini dokazljivo zavirajo delitev rakavih celic in rast različnih vrst raka. Rast tumorjev boste preprečili tudi z uživanjem velikih količin zelja (vsebuje glukosinate).
Balastne snovi poskrbijo za zdravje – in tudi za vitko linijo
Zelo pomembne in ekstremno pozitivne so balastne snovi. Te nerazgradljive snovi preidejo skozi prebavni trakt skoraj neprebavljene. Vendarle pa delujejo čudežno v ustih, želodcu in črevesju. Prehrana z veliko balastnimi snovmi je vlaknata in spodbuja k temeljitemu žvečenju.
Zaželen stranski učinek: zdravi zobje in bogato izločanje prebavnih sokov. Balastne snovi nabreknejo, zato smo hitreje siti in tudi laže vzdržujemo telesno težo. V črevesju te snovi vežejo neugodno žolčno kislino in pospešijo čas prehoda hrane skoti tanko črevo.
Posledica: škodljive snovi pridejo v stik s črevesno sluznico le za kratek čas. To preprečuje nastanek raka, nas
ohranja v dobri kondiciji in hkrati lepe!
Polnovredna živila ščitijo telo pred rakom
Ribez krepi imunski sistem in preprečuje nastanek črevesnega raka. Rdeče jagode vsebujejo salicilno kislino in delujejo antibakterijsko, črne pa vsebujejo veliko vitamina C.
Jogurt ščiti zaradi kalcija. Poleg tega mlečnokislinske bakterije čistijo črevesje.
Ohrovt vsebuje – tako kot vse sorte zelja – veliko karotinoidov. Sekundarna rastlinska snov ščiti celice.
Kokosov oreh, ki vsebuje velik delež selena, pospešuje nastajanje encima, ki ščiti celice in jih brani pred prostimi radikali.
Prehitro, prezačinjeno, preveč nenavadno. In potem: zgaga.
Kdo ne pozna tega: včasih se nam preprosto mudi, včasih pa pri jedi radi poskusimo tudi kaj novega. In ničesar se nikomur ni treba odreči.
Svet je poln kulinaričnih odkritij. Najsi gre za tajsko kuhinjo ali nekaj sredozemskega, hitro klobaso s karijem ali žlahten suši z vasabijem, izberemo si pestro hrano in jo uživamo povsem zavestno, saj je navsezadnje tudi zelo okusna.
In kaj pravi želodec?
Ta se včasih sploh ne strinja. Prehitro zaužita, preveč začinjena ali nenavadna hrana namreč lahko močno spodbudi nastajanje želodčne kisline. Tako močno, da je nastaja preveč. Odvečna želodčna kislina se lahko dvigne v požiralnik, kjer deluje zelo neprijetno. Pravimo, da nas peče zgaga. Poleg tega lahko kislina napade občutljivo želodčno sluznico in izzove tiščanje ali bolečine v želodcu.
Hitra pomoč in to kar dvojna.
Proti zgagi in tovrstnim želodčnim bolečinam se je odlično izkazal Rupurut, ki je na voljo brez recepta v lekarnah in specializiranih trgovinah. Zdravilo vsebuje učinkovino hidrotalcit, ki hitro nevtralizira odvečno kislino in takoj 'pogasi' zgago. A Rupurut zmore še več: kot zaščitna plast prevleče prizadeto želodčno sluznico, da se razdraženi želodec lahko umiri in si opomore.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?