Najboljša zaščita pred brenčečimi nadlogami

Zaščitimo se pred piki insektov (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
1. 9. 2011 Vir: Lisa

Brenčanje, brnenje in preletavanje – kdor se poleti giblje na prostem ali pa odpre okna, ni nikoli sam. Nekaj malih zverinic je vedno kje v bližini in tudi pičijo prav rade. Piki insektov, ki se pojavljajo pri nas, sicer praviloma niso nevarni, a so lahko precej neprijetni. Ponujamo vam kar nekaj namigov, kako se zaščititi pred temi živalcami.

Komarji se večinoma prikažejo med večernim somrakom in prvim svitom. Privabljajo jih različni vonji, kot so človeški pot in nekatera kozmetična sredstva. Najboljša obrambna strategija se ponuja v obliki posteljne mreže proti komarjem in vrhnjih oblačil za zvečer.

Oblecite svetlejši zgornji del z dolgimi rokavi in dolge hlače. Temna oblačila namreč magično privlačijo komarje. Ker imajo komarji radi različne vonje, se je najbolje odreči uporabi parfumov in kozmetičnih sredstev z močnimi vonji.

Ne marajo pa sivkinega, limoninega in metinega olja. Če boste prižgali sveče s tem vonjem, vas bodo pustili pri miru. Zanesljivo pa ne drži, da komarje privablja sladka kri, jih pa precej uspešno privlači povišana raven holesterola. Če ste torej skoraj edini, ki ga pikajo komarji, poprosite zdravnika za analizo krvi.

Vse pogostejše: male golubaške mušice

Uporabljajte repelente

Pik golubaške mušice je še posebej zoprn. Prej se je pojavljala le v bližini tekočih voda, zdaj pa vse pogosteje tudi drugje. Po piku pogosto nastane močna oteklina. V stanovanjih jih sicer ne najdemo, zaščititi se moramo le na prostem, najbolje s sredstvi proti insektom – repelenti. Ti odganjajo tudi druge insekte, ki pikajo, še posebno klope. Njene sestavine blokirajo vohalne celice insektov. Toda namazati je treba vse odkrite dele kože. Za sprehode na območjih klopov se priporoča, da s sredstvom popršite tudi (dolge!) hlače in nogavice.

Pokrijte živila na prostem

Nevarnosti na mizi

Ose imajo rade sladko, na primer kolače in zrele sadeže, privlači pa jih tudi meso. Na prostem morate zato živila in pijače vedno prekriti. Še posebno je priporočljivo, da iz pločevink pijete le s slamico, da morebiti zraven ne pogoltnete tudi insekta. Vbod v grlo ali usta je lahko smrtno nevaren! Če se to vendarle zgodi, takoj pokličite zdravnika in vse do njegovega prihoda ližite kocko ledu. Če ose priletijo na mizo, ne mahajte, saj bodo tako le še bolj agresivne. Malce stran od jedi postavite skledico s sladkano vodo, ki jih bo odvrnila od nadlegovanja.

Alergiki naj imajo pri sebi vedno set za nujne primere

Ne tekajte bosi po travi.

Čebele pičijo le, če se počutijo ogrožene. Pri tem izgubijo želo in umrejo. Torej po travi raje ne tekajte bosi, saj lahko stopite na čebelo. Razdražijo jih lahko tudi določeni parfumski vonji, zato se jim, kadar ste v naravi, odrecite. Piki os in čebel niso posebej nevarni. Izjema so ljudje, ki na te pike reagirajo alergično. Pri njih lahko že en sam pik povzroči hude otekline, težko dihanje in pa celo zastoj krvnega obtoka. Če veste, da ste alergični, imejte pri sebi vedno tudi set za nujne primere. In če pri nekom drugem zaznate močno reakcijo na pik, takoj pokličite zdravnika.

Sršenovo želo je zelo debelo in pik boli

Sršenji piki ne povzročijo smrti, razen če nas jih piči nekaj sto. Njihov pik tudi ni nič bolj nevaren od osjega. Tudi sršeni pičijo le, kadar so ogroženi, zato ohranite mirno kri in ne zamahujte proti njim. Nevarnost, da bi ga srečali, je zelo majhna.

Stik z obadom je zelo neprijeten

Čmrlji niso nevarni in so celo zelo koristni. Tako kot čebele oprašujejo rastline in za ljudi niso nevarni, saj niti nimajo dovolj moči, da bi nas pičili. To se lahko zgodi le, če sedemo ali pa stopimo nanj. Njihova gnezda skoraj vedno najdemo v zemeljskih luknjah. Zato velja: bodite previdni pri sedenju ali stopanju po travi.

Zelo neprijeten pa je stik z obadi. Njihov pik zelo boli in se lahko hitro vname. Dobro ga ohladite, ne praskajte se in nanesite antibiotično mazilo. Obadi napadejo predvsem velike sesalce in jih zato pogosto najdete v bližini goveda in konj. Najboljša preventiva: izogibajte se tem predelom – še sploh če veste, da imate lahko hudo reakcijo na njihov pik.

Napadejo nas lahko tudi kačji pastirji. Ti sicer ne pičijo, a ugriznejo, kadar se počutijo ogroženi, prenašajo pa tudi povzročitelje bolezni. Tudi pri teh velja, da je najbolje ostati miren.

Insekti, ki jih srečamo v našem okolju

Osa: letos jih je neverjetno veliko. Če jih preganjamo, postanejo agresivne.

Golubaška mušica: njen pik pogosto sproži hude alergijske reakcije, na primer otekline.

Čmrlj: Ni nevaren, saj nima dovolj moči, da bi nas pičil. Piči le v najhujši nuji.

Čebela: Pičijo, ko so ogrožene in potem umrejo.

Obad: Živijo v bližini pašnikov. Njihov vbod se pogosto vname.

Sršen: Veliki sršeni so zaščiteni. Njihov pik ni smrtonosen.

Komar: Pikajo le samice, ki so aktivne predvsem zvečer.

PRVA POMOČ pri piku v grlo

Žvečenje sveže čebule

Predvsem pri pikih os in čebel pomaga, če mesto pika natrete s sveže odrezano čebulo. Pri pikih v predel ust pa vam lahko ta zelenjava celo reši življenje. Takoj po piku in vse do prihoda zdravnika žvečite čebulo. To bo ustavilo otekanje.