4 začimbe, ki vas ščitijo pred Alzheimerjevo boleznijo in pripomorejo k zdravju možganov (Imate jih že doma)

3. 5. 2024
Deli
Po različnih raziskavah sodeč, lahko tveganje za Alzheimerjevo bolezen zmanjšuje tudi prehrana. (foto: Profimedia)
Profimedia

Alzheimerjeva bolezen, katere pogostost narašča predvsem s starostjo, je poznana predvsem po značilnem upadanju kognitivnih sposobnosti, med katerimi so v ospredju oslabljen spomin, mišljenje in funkcioniranje v vsakdanjiku.  

Med vzroki in mehanizmi, ki pripomorejo k nastanku te bolezni, so po mnenju strokovnjakov nezdrav življenjski slog in slabe prehranjevalne navade, ki botrujejo tudi nastanku različnih bolezni, med katerimi so diabetes, bolezni srca in ožilja, ter nekatere vrste raka.

Ne spreglejte:

Vpliv prehrane na zmanjševanje tveganja za Alzheimerjevo bolezen

Po različnih raziskavah sodeč, lahko tveganje za Alzheimerjevo bolezen zmanjšuje tudi prehrana. Pri tem je priporočljivo na vsakodnevni jedilnik dodati večjo mero rastlinske prehrane in rib, ter zmanjšati nasičene maščobe, ultra predelano prehrano in meso.

Pred tovrstno boleznijo prav tako pomagajo zaščititi zelenolistna zelenjava, raznovrstno sadje, stročnice, oreščki, polnozrnata žita in maščobne kisline omega-3. Svojo moč pri preventivni zaščiti imajo tudi nekatere začimbe.  

Moč začimb, ki lahko izboljšajo zdravje možganov

Strokovnjaki razkrivajo štiri običajne začimbe, ki jih najdete v vsaki bolje založeni kuhinji in lahko izboljšalo delovanje in zdravje možganov.  Katere so med njimi?

Cimet

Cimet predstavlja vsestransko uporabno začimbo, ki je bogata z antioksidanti, ki zavirajo kopičenje beljakovin v možganih, ki so povezani z Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo.

Poleg tega, da je ta začimba koristna v prehrani, ima svojo moč tudi pri podpori zdravju, pomnjenju in spominu, saj pomaga možganskim nevronom pri ustvarjanju novih povezav. Na račun visoke vsebnosti antioksidatov pa možgane ščiti tudi pred škodljivimi posledicami stresa.

Črni poper

Ena izmed bolj razširjenih in poznanih začimb, ki koristijo zdravju možganov, je vsekakor tudi črni poper. Glavna zdravilna sestavina, ki jo vsebuje črni poper je piperin, katere značilnost je visoka vsebnost antioksidantov, ki zdrave možganske celice varujejo pred poškodbami. Črni poper z aktivacijo kemičnih poti v možganih izboljšuje spomin in kognitivne funkcije.

Ingver

Ingver ne obeta koristi le za zdravje prebavil in kot preventiva različnim virusnim obolenjem, temveč ima zdravilne učinke tudi za možgane. Z izdatno vrednostjo fitokemikalij deluje kot ščit pred kroničnim stresom, ki je vzrok pospeševanja staranja in posledično prispeva k večjemu tveganju za Alzheimerjevo bolezen.

Kurkuma

Med začimbami, ki so odlične za možgane, spomin in zmanjševanje možganske megle ne gre pozabiti na kurkumo. Tudi ta učinkovita in zdravilna začimba z veliko hranilnimi snovmi, med katerimi igra bistveno vlogo kurkumin, na možgane namreč deluje varovalno, prav tako pa si je ni odveč čim večkrat privočščiti tudi zato, ker krepi kognitivne sposobnosti. 

Vir: express.co.uk

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec