Z mrzlim vremenom pride tudi padec odpornosti in posledično prehlad za prehladom. Da bi se temu izognili, uživajte naslednja živila.
Če smo še pred kratkim pisali o poletnih superživilih, v katerih bi morali uživati še preden se poletje zaključi, pa imamo danes na ta mrzel dan za vas "recept", kako boste v hladnejših mesecih ostali zdravi in se izognili "klasičnemu" jesenskemu prehladu, ki je posledica kombinacije mrzlega zraka in pada imunskega sistema.
Nič kaj manj okusna živila kot poletna, a kljub temu zelo zdrava in nujna za dobro odpornost na bolezni, so poleg vitaminsko bogatega sadja in zelenjave tudi:
Navadni jogurt in kefir
Ena izmed najpomembnejših lastnosti jogurta, kot vira zdravju koristnih snovi, je sinergija dveh snovi, imenovanih prebiotiki in probiotiki. Bakterije v jogurtu in kefirju so zaveznice zdrave mikroflore, ki je potrebna za dobro odpornost in obrambo pred boleznimi.
Poleg tega jogurt vsebuje tudi nekaj beljakovin, kalcij in vitamin B.
Korenje, krompir in buča
Betakaroten v korenju, krompirju in buči, ki veča odpornost, pomaga vitaminu A, da ga telo absorbira. Še posebej dobro je uživati večje količine betakarotena, če imamo vneto sluznico, grlo in nos.
Gobe
Gobe v tem času rastejo... hja, kot gobe po dežju! Zato se odpravite v čudovito naravo in si naberite nekaj te zakladnice antioksidantov, kalija, vitamina B in vlaknin.
Še posebej sveže gobe so odlične za krepitev odpornosti.
Špinača
To "Popajevo" živilo vsebuje antioksidante, kalij, kalcij, magnezij, provitamin A, vitamine B, C in K, niacin in folno kislino. Lahko jo uživate kuhano, še več vitaminov pa boste dobili, če jo jeste kar surovo (kot solato ali v smutiju).
Oves in ječmen
Oves je bogat vir hranil, saj vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, vitamin B, vlaknine in minerale, kot so fosfor, magnezij, mangan, železo, selen in kalcij.
Ječmen ima vrsto zdravilnih učinkov. Samo 5 gramov ga vsebuje enajstkrat več kalcija kot kravje mleko in sedemkrat več vitamina C kot pomaranča.
Janež
Janež oziroma janeževa semena se priporočajo za lažje izkašljevanje in čiščenje dihalnih poti. Najbolje je, da uživate surova semena, učinkovit pa je tudi janežev čaj z medom in cimetom.
Česen
Redno uživanje tega naravnega antibiotika bo zagotovo zmanjšalo možnost obolenja za gripo vsaj za polovico. Česen deluje proti bakterijam in uspešno krepi imunski sistem. Ima tudi protiparazitni učinek in je učinkovit pri zdravljenju okužb z virusom herpesa in glivico Candido albicans.
Njegova najpomembnejša aktivna učinkovina je alicin. Ta nastane iz aliina, ki je v česnovi rastlini in ima antibiotični učinek. Zaradi antibiotičnega vpliva lahko učinkovito deluje preventivno pri bakterijskih infekcijah, pri gripi, kašlju in bronhitisu.
Najboljša izbira je sveži česen, saj se s kuhanjem izgubljajo antioksidanti.
Feferoni
Poleg citrusov in pekoče paprike so prav feferoni najbolj bogati z vitaminom C, ki je odličen borec v boju z bakterijami in virusi. En manjši feferon vsebuje kar 150 mg vitamina C, medtem ko ga ima pomaranča le 100 mg.
Poleg tega kapsaicin, sestavina feferona, čisti dihalne poti in lajša prehodnost sinusov.
Ribe
Ribe so zdravo in kakovostno živilo. Čeprav so preprosta, lahko prebavljiva in okusna jed, ribje meso vsebuje verjetno več zdravih sestavin kot katera koli druga hrana. Bogate so z beljakovinami, esencialnimi maščobnimi kislinami (omega 3), vitamini in rudninskimi snovmi.
Velik del teh koristnih vplivov lahko pripišemo prav omenjenim nenasičenim maščobnim kislinam omega 3, ki jih najdemo predvsem v ribjem maščevju in telo varujejo pred vnetji, virusi in bakterijami.
Priporočamo, da se vsaj dvakrat tedensko na vašem krožniku znajdejo kakšne sardele, losos ali skuše, ki spadajo med bolj mastne morske ribe.
Perutnina in (domača) kokošja juha
Beljakovine, ki se nahajajo v belem mesu, dajo telesu energijo, da se bori proti bakterijam in virusom ter pomagajo mišicam po treningu, da se hitreje "zacelijo".
Dobra domača juhica s kokošjim mesom, zelenjavo in začimbami vas bo prav tako okrepčala in vam dala novih moči. Popolna kombinacija za močan imunski sistem.
Zakaj, si preberite v članku Kurja juhca - najboljša pri prehladu!
Ingver
To živilo je eden izmed najmočnejših rastlinskih antioksidantov.
Ima zelo močan protibakterijski učinek, krepi odpornost, pomaga premagati prehlade in blaži kašelj. Če ste prehlajeni, je ingverjev čaj za vas izbira številka ena.
Govedina
Govedina vsebuje pomembne beljakovine in železo. Beljakovine, ki se nahajajo v govejem mesu in teletini, imajo veliko hranljivo vrednost, saj vsebujejo optimalno količino osnovnih in esencialnih aminokislin.
Sončnična semena
Ste vedeli, da tudi sončnična semena vsebujejo veliko vitamina C? Ta je, podobno kot vitamin E (mimogrede: sončnična semena so najbogatejši vir tega vitamina), močan antioksidant, ki zavira delovanje prostih radikalov. Poleg tega semena vsebujejo veliko fitosterolov, ki dokazano zmanjšujejo raven holesterola v telesu.
Sončnična semena so tudi polna mineralov, kot je magnezij, mineral, ki sprošča mišice in telesne živce.
Čaj
Vse vrste čaja vsebujejo antioksidante, poznane pod imenom katehin, ki imajo posebno nalogo, da branijo telo pred boleznimi.
Zeliščni čaji zmanjšajo težave, ki jih prinese zimski čas – zamašene dihalne poti ali utrujenost – in krepijo imunski sistem organizma. Odlična izbira sta šipek, ki je učinkovit pri krepitvi imunskega sistema in premagovanju gripe ter prehladov, in timijan, ki je uspešen pri boju s škodljivimi bakterijami.
Ljudje, ki vsakodnevno pijejo čaj, naj bi imeli trikrat manj možnosti, da zbolijo za gripo, prav tako pa so bolje zaščiteni pred rakom in srčnimi boleznimi.
Preberite še: Pijača iz dveh sestavin, ki pospeši metabolizem, uničuje rakave celice in vas varuje pred srčnim infarktom ali pa Katere pozitivne lastnosti se skrivajo v črnem čaju?
Priporočamo tudi: Vam oko pogosto trza? Razlog za to je... (in kako to nadlogo odpraviti)
Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"