Strokovnjaki razkrili tihe ubijalce, ki so vsakodnevno na številnih krožnikih.
Prehrana igra ključno vlogo pri zmanjševanju tveganja za razvoj raka, saj so številne raziskave že pokazale povezavo med določenimi živili in povečanim tveganjem za nastanek bolezni, piše The Sun. Zdaj pa nova študija, ki so jo izvedli raziskovalci z univerze na Floridi in objavili v reviji Nature Metabolism, nakazuje, da bi lahko tudi slabe prehranske izbire vplivale na razvoj pljučnega raka – vodilnega povzročitelja smrti zaradi raka v Združenem kraljestvu.
Sladkor in maščobe – gorivo za rakave celice
Raziskava je pokazala, da prehrana, bogata z maščobami in sladkorjem, spodbuja kopičenje glikogena v pljučnem tkivu. Gre za shranjeno obliko glukoze, ki jo rakave celice uporabljajo kot vir energije. Znanstveniki so ta pojav poimenovali "velika lizika za sladkosnede rakave celice".
"Tradicionalno pljučnega raka nismo obravnavali kot bolezen, povezano s prehrano," je pojasnil Ramon Sun, profesor in direktor Centra za napredne raziskave biomolekul na Univerzi na Floridi. "Pri raku trebušne slinavke ali jeter to povezavo že poznamo, pri pljučnem raku pa se prehranski vpliv redko omenja."
Povezava med glikogenom in agresivnimi tumorji
Raziskovalci so analizirali vzorce tkiva bolnikov s pljučnim rakom in ugotovili, da adenokarcinomi – vrsta raka, ki se začne v žlezah pljuč in predstavlja kar 40 odstotkov vseh diagnoz pljučnega raka – vsebujejo bistveno višje ravni glikogena v primerjavi z zdravim pljučnim tkivom in drugimi vrstami pljučnega raka.
Višje ravni glikogena so bile povezane z naprednejšimi oblikami raka in slabšimi možnostmi preživetja bolnikov.
Za dodatno preverjanje ugotovitev so izvedli poskuse na miših, pri katerih so genetsko prilagodili metabolizem glikogena. Miši, ki so jim odstranili encim laforin, ključen za uravnavanje glikogena, so pokazale povečano kopičenje te snovi. Ko so jih hranili s fruktoznim koruznim sirupom in koruznim oljem – glavnima sestavinama t. i. zahodnjaške prehrane – so razvile več tumorjev višje stopnje.
Nasprotno pa so raziskovalci ugotovili, da se je rast tumorjev bistveno zmanjšala, ko so odstranili gen za glikogensko sintazo, ki je odgovorna za proizvodnjo glikogena. To je močan dokaz, da je kopičenje glikogena ključno za razvoj pljučnega adenokarcinoma.
Zahodnjaška prehrana – tveganje za pljučnega raka
Zahodnjaška prehrana, ki jo zaznamujejo visoke količine predelane hrane, rafiniranih žit, rdečega mesa, sladkih pijač in nezdravih maščob ter nizka vsebnost sadja, zelenjave in vlaknin, lahko ustvari pogoje, ki pljučno tkivo naredijo bolj dovzetno za agresivno rast raka.
"Naš dolgoročni pristop k preprečevanju raka bi moral posnemati uspeh kampanj proti kajenju – večji poudarek na ozaveščanju javnosti in strateških ukrepih, ki spodbujajo bolj zdrave prehranske izbire kot ključno komponento preprečevanja bolezni," poudarja Ramon Sun.
Zdrav način življenja kot preventiva
Poleg novih terapij, ki že ciljajo na uravnavanje glikogena, pa strokovnjaki svetujejo tudi preventivne ukrepe. "Uravnotežena prehrana, bogata s hranili, redna telesna aktivnost in zmanjšanje vnosa alkohola so temeljne strategije za dolgoročno zdravje," dodaja Matthew Gentry, profesor biokemije in molekularne biologije na univerzi na Floridi.
Raziskava prinaša nove vpoglede v to, kako prehrana vpliva na pljučnega raka, in poudarja pomen zdravih prehranskih navad pri preprečevanju bolezni, ki letno zahteva na tisoče življenj.