3 simptomi raka, ki se pojavijo zjutraj (Bodite pozorni nanje)

24. 4. 2024
Deli
3 simptomi raka, ki se pojavijo zjutraj (Bodite pozorni nanje) (foto: Instagram @diyakhurana (Posnetek zaslona))
Instagram @diyakhurana (Posnetek zaslona)

Simptomi, ki se pojavijo v zgodnjih jutranjih urah, lahko kažejo, da se telo bori z rakom.

Rak je kompleksna bolezen, ki se lahko kaže v številnih oblikah, z različnimi simptomi. Po podatkih centra Cancer Research UK obstajajo tudi trije simptomi bolezni, ki se pojavijo zjutraj. To so: utrujenost, slabost in glavobol.

Utrujenost

V primeru raka lahko zjutraj nastopi močna utrujenost, ki nastane zato, ker rakave celice telesu izčrpajo zalogo hranilnih snovi, da bi rasle in napredovale. Študije kažejo, da je lahko utrujenost izrazitejša pri levkemiji oziroma "krvnem raku", a se pogosto pojavlja pri vseh vrstah rakavih obolenj.

Mnogi pacienti pravijo, da je ravno utrujenost najhujši simptom od vseh. Slednja lahko vpliva na človeka na več načinov, tako fizično, čustveno kot psihično.

Slabost

Slabost je lahko posledica številnih zdravstvenih stanj in je v resnici redko povezana z rakom, a v nekaterih primerih se vseeno lahko pojavi. Značilna je za možganske tumorje, tumorje jeter in tumorje prebavil. Jutranja slabost je pogosta tudi pri raku dojke.

Ljudje z napredovalim rakom se pogosto počutijo zelo slabo, to stanje pa je po mnenju raziskovalcev posledica zdravljenja raka s kemoterapijo ali obsevanjem, rasti, širjenja raka, blokade črevesja ali mesta, kjer se je tumor razvil.

Glavoboli

Tudi za glavobole obstaja nešteto vzrokov, ki so lahko bolj ali manj resni. V nekaterih primerih so glavoboli posledica možganskih tumorjev. Sploh če so glavoboli močni, nepojasnjeni in trajajo dlje časa, je to lahko zaskrbljujoče.

Vsi omenjeni simptomi so zelo splošni in se lahko pojavijo zaradi različnih vzrokov. A v primeru, da pride do nepojasnjenih težav ali da slednje trajajo več časa, se je dobro posvetovati z zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil na dodatne preiskave.

Vir: stil.kurir.rs

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi